Succes na succes voor artiesten uit provincie: wat zit er toch in die Zeeuwse klei?

BLØF, Racoon, Danny Vera en Emma Heesters. Sinds de doorbraak van BLØF in 1998 staan er geregeld Zeeuwse artiesten in de landelijke hitlijsten. Hoe komt het toch dat er zoveel artiesten uit de provincie succes hebben? Wat zit er in de Zeeuwse klei? We hebben het erover in de Zeeuwse Top 40 podcast. Elsa van Hermon, Stefan Daane en Marcel van den Driest praten erover en ontvangen Christiaan Bonebakker, de eerste voorzitter van de BLØF-fanclub.
BLØF wint twee Edison Music Awards in 2003
BLØF wint twee Edison Music Awards in 2003 © ANP
Bonebakker woont in Utrecht en werkt als nieuwslezer en redacteur bij de NOS. Tijdelijk is hij ook bij Omroep Zeeland aan het werk. Bonebakker kende de band waarschijnlijk al voordat de meeste Zeeuwen kennismaakten met BLØF. In 1996 zag hij de band optreden op een studentengala ergens in het midden van het land. "Ze waren toen een jaar of drie actief, denk ik." Er werden vooral nummers van het album Naakt Onder De Hemel gespeeld, dat toen net was uitgebracht.
Tot en met vrijdag 12 mei kan er gestemd worden voor de Zeeuwse Top 40. In die stemperiode verschijnen er vijf podcasts van de Zeeuwse Top 40 waarin over Zeeuwse muziek wordt gesproken. In de volgende aflevering: wat zijn de talenten van dit moment?
Ook het nummer Aan De Kust werd gespeeld. Als kind ging Bonebakker geregeld naar Zeeland op vakantie. "Het was wel duidelijk dat zij uit Zeeland kwamen." Dat sprak Bonebakker aan: hij heeft snel daarna de cd bij een platenzaak gekocht en is lid geworden van de voorloper van de officiële fanclub. Die kwam niet helemaal van de grond, waarop Bonebakker samen met anderen besloot die over te nemen. "Ik wist natuurlijk niet dat BLØF zo groot zou worden, want we hebben die fanclub opgericht toen Liefs Uit Londen net een hitje was. Dan kan het een eendagsvlieg zijn."

Geen eendagsvlieg

Een eendagsvlieg werd BLØF duidelijk niet. Meerdere keren stond de band met hits aan de top van de Nederlandse hitlijsten. En al snel was er meer succes voor Zeeuwse artiesten. In 2000 kreeg Racoon nationale bekendheid met het nummer Feel Like Flying, maar dat was nog niets vergeleken met de successen van Love You More, No Mercy, Oceaan en Het Is Al Laat Toch.
De eerste aflevering van de Zeeuwse Top 40 Podcast
De eerste aflevering van de Zeeuwse Top 40 Podcast © Omroep Zeeland
Later kon ook niemand in Nederland meer om Danny Vera heen. Zijn nummer Roller Coaster uit 2019 is in korte tijd uitgegroeid tot klassieker. In hetzelfde jaar scoorde Emma Heesters haar eerste hitnotering met Pa Olvidarte, al was zij toen al dankzij haar YouTube-kanaal uitgegroeid tot een ster.
In de eerste Zeeuwse Top 40-podcast wordt gesproken over het succes van Zeeuwse artiesten en naar een verklaring gezocht.