Aanvaring tussen twee zeeschepen op Westerschelde

Op de Westerschelde zijn gisteravond een olietanker en een containerschip met elkaar in aanvaring gekomen in het Nauw van Bath. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.
Aanvaring tussen twee zeeschepen op Westerschelde
De 189 meter lange olietanker, Kriti Emerald, en het 399 meter lange containerschip, de Ever Globe, waren beide vanuit Antwerpen onderweg naar de Noordzee. Rond 23.30 uur ging het in het Nauw van Bath fout en kwamen de schepen zijdelings met elkaar in aanvaring. Daarbij raakte de loopbrug van een van de twee schepen te water en liepen beide schepen alleen materiële schade op, doordat de schepen door de aanzuigende werking "aan elkaar bleven hangen", volgens een woordvoerder.
Aanvaring Westerschelde
De Kriti Emerald kwam in aanvaring met de Ever Globe © Landelijke eenheid, dienst infrastructuur Zuid-West
Na de aanvaring zijn beide schepen verzocht voor anker te gaan voor verder onderzoek. Inspecteurs van de Landelijke Eenheid infra Zuid-West hebben op beide schepen inspecties gedaan en verklaringen afgenomen.
De Kriti Emerald ligt voor anker ter hoogte van Groede en de Ever Globe lag ter hoogte van Breskens. Ze moesten daar voor anker in afwachting van verder onderzoek en inspectie. De Kriti Emerald was onderweg naar het Russische Primorsk en de Ever Globe naar Hamburg.
aanvaring Westerschelde
Na de aanvaring is op beide schepen inspectie gedaan en zijn verklaringen afgenomen © Landelijke eenheid, dienst infrastructuur Zuid-West
Rijkswaterstaat gaat de rederij van het schip, waarvan de loopbrug te water is geraakt opdragen de loopbrug te bergen. Dat is volgens een woordvoerder een gebruikelijke stap die in de praktijk inhoudt dat er een berger wordt ingeschakeld om de loopbrug van de bodem van de Westerschelde te halen.
De Ever Globe verliet rond 11.30 uur zijn ankerplaats voor Breskens. Hoelang de Kriti Emerald voor anker blijft liggen, is vooralsnog onduidelijk.