Nel en Frans gaan met pensioen en dus zoeken ze nieuwe zorgondernemers voor hun negen bewoners
In het Thomashuis in Middelburg is het een drukte van jewelste. Joris laat trots zijn clown Bassiepop zien en rijdt daarna door de tuin op zijn skelter. Koen fietst rondjes terwijl hij met een vlag zwaait. Zorgondernemers Frans en Nel zorgen ervoor dat de negen bewoners van het huis een zo goed mogelijke, veilige plek hebben om te wonen. Dat doen ze al jaren, maar het is tijd voor hun pensioen. En daarom zoeken ze opvolgers.
Het Thomashuis zoekt een nieuw stel zorgondernemers
Frans Kouwenberg en Nel Schapendonk wonen samen met negen bewoners met een verstandelijke beperking in het witte Thomashuis in Middelburg. "Het is een kleinschalige woonvoorziening. Met elkaar leven we en wonen we hier samen", legt Frans uit.
"De kleinschaligheid maakt het heel bijzonder", vult Nel hem aan. "Het lijkt soms een beetje op een gezinssituatie. Dat is het natuurlijk niet, want Frans en ik hebben ons eigen gezin. Maar in de sfeer, de aandacht en de zorg lijkt het er wel op."
Hond Luca gaat ook weg
Toch gaan Frans en Nel dit gezin binnenkort verlaten. Ze gaan met pensioen, terug naar hun roots in Brabant. In maart hebben de bewoners van het huis gehoord dat Frans en Nel hen gaan verlaten. Dat is lastig, vooral omdat ook hond Luca meegaat naar Brabant.

"Frans en Nel ga ik zeker missen. Ze zorgen altijd heel goed voor ons", zegt Perry. Hij woont al jarenlang in het Thomashuis. Ook Joost gaat de Brabanders missen: "Vooral de humor. Ze zijn altijd in voor een lolletje."
Ajax
Als het aan de bewoners ligt, moeten de nieuwe zorgondernemers dan ook een gezonde dosis humor meenemen: "En gezelligheid." Ook wil Perry graag dat het nieuwe stel een hond - of ander huisdier - heeft en Joost heeft nog een harde eis: "Ze moeten voor de goede club zijn. Ajax!"

Het nieuwe duo moet in ieder geval in het huis komen wonen. Je woont dus iedere dag samen met de bewoners: "Dat was aanvankelijk schakelen: waar leggen we onze grenzen. Uiteindelijk is het ook een van de grote valkuilen. Dat is een stuk dat je heel zorgvuldig moet bewaken", zegt Nel. Het stel benadrukt dat het vooral belangrijk is om de regie in handen te houden.
Het Thomashuis
Het concept van het Thomashuis ontstond in 2003. Hans van Putten zocht een gepaste woonvorm voor zijn verstandelijk beperkte zoon Thomas. Toen hij dat niet kon vinden in de reguliere zorg, heeft hij zelf de zorg voor zijn zoon georganiseerd in het eerste Thomashuis in Buurmalsen.
In ieder Thomashuis wonen maximaal negen mensen met een beperking samen met twee zorgondernemers. Dit kan bijvoorbeeld ook een gezin met opgroeiende kinderen zijn. Deze zorgondernemers zijn verantwoordelijk voor de zorg in het Thomashuis. Ze worden vaak bijgestaan door een aantal zorgwerknemers.
Inmiddels zijn er 118 Thomashuizen in Nederland en België. In Zeeland zijn er twee Thomashuizen: in Middelburg en in Kruiningen.
Ook moet ten minste één van beide zorgondernemers ervaring hebben in de zorg. "Je kunt alleen maar met jezelf beginnen. De nieuwe mensen gaan het weer op hun manier doen. Je moet wel het hart op de goede plek hebben en enige ervaring in de zorg hebben", zegt Nel. "Je moet je gezonde verstand gebruiken, dan kom je heel ver", aldus Frans.
Er hebben zich inmiddels al geïnteresseerden aangemeld voor een informatieavond. Of het juiste duo daar tussen zit, is nog even afwachten. Frans en Nel gaan niet weg voordat er een nieuw stel is gevonden om 'hun' Thomashuis over te nemen.