Terneuzen is landelijke pionier in aanpak van eenzaamheid: 'Belangrijk dat je kijkt en luistert'

Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft vandaag een bezoek aan Terneuzen gebracht als onderdeel van de campagne 'Eén tegen eenzaamheid'. In de bibliotheek van Terneuzen hoopte Van Ooijen "lessen op te halen bij één van de goede voorbeelden die we hebben in Nederland." Terneuzen is namelijk één van de landelijke pioniers bij het signaleren en aanpakken van eenzaamheid.
Carine Bentveld, Maarten van Ooijen, Laszlo van de Voorde
Carine Bentveld, Maarten van Ooijen, Laszlo van de Voorde © Omroep Zeeland
Van Ooijen was onder de indruk van het breed gedragen enthousiasme. "De samenwerking tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties en de politie is indrukwekkend. Daarmee kun je meer bereiken dan wanneer je op je eigen eilandje blijft zitten."

Niet alleen een plan, maar vooral samenwerken

De staatssecretaris hoopt dat andere gemeenten geïnspireerd raken door Terneuzen. Toch denkt hij niet dat de aanpak één op één overgenomen kan worden. "Je moet niet in een plan denken, maar vooral aan samenwerken. Daar heb je een bepaalde mindset voor nodig. Die neem ik mee vanuit Terneuzen naar Den Haag."
Zelfs met de goede mindset blijft eenzaamheid volgens hem een probleem dat zich diep heeft genesteld in de samenleving. "Het speelt zowel onder jongeren als ouderen. Daar is een andere aanpak bij nodig, maar in beide gevallen geldt dat samenwerking een belangrijk onderdeel kan zijn."
Je helpt mensen niet uit de eenzaamheid door ze alleen naar een praatgroep te sturen
Carine Bentveld, regisseur eenzaamheid
Carine Bentveld is in Terneuzen benoemd als 'regisseur eenzaamheid'. Zij kreeg veel complimenten bij het bezoek van staatssecretaris Maarten van Ooijen. "Ik voel me er altijd ongemakkelijk bij, ik doe gewoon mijn werk", aldus Bentveld. Toch beseft ze zelf ook dat haar baan uniek is in Nederland. "Het signaleren en aanpakken van eenzaamheid valt of staat bij iemand die de regie houdt. Iemand die regelmatig alle betrokken partijen informeert en bij elkaar houdt."
Daar wordt in andere gemeenten met veel bewondering naar gekeken. "Over een paar weken geef ik een masterclass voor een heleboel gemeenten omdat zij allemaal kijken naar hoe wij het in Terneuzen oppakken. Je helpt mensen niet uit de eenzaamheid door ze alleen naar een praatgroep te sturen. Als je echt naar een betere toekomst wil, is het belangrijk dat je kijkt en luistert naar de specifieke behoeften van mensen. Dan komt de oplossing vaak vanzelf."
Week tegen Eenzaamheid
Terneuzen loopt in Nederland voorop als het gaat om het bestrijden van eenzaamheid © Canva
Laszlo van de Voorde is als wethouder van de gemeente Terneuzen belangrijk geweest bij het vrijmaken van financiële middelen. "Als je eenzaamheid structureel wil aanpakken, dan vraagt dat ook structureel om geld. We hebben niet alleen een regisseur die ermee bezig is, maar ook een team er omheen. We spelen onszelf met deze aanpak goed in de kijker. Het is niet voor niks dat de staatssecretaris hier op bezoek komt."

Ook ondernemers doen mee

Naast de beschikbare financiële middelen zijn er in Terneuzen ook tal van ondernemers die zich belangeloos hebben aangesloten in de strijd tegen eenzaamheid. Marc de Ridder, filiaalmanager van de Jumbo in Terneuzen, vindt het logisch dat ondernemers hierin een rol spelen. "Het doel is altijd om de klant blij te maken. Daar doen wij alles voor." Ook Erwin de Wilde, pakketbezorger van PostNL, ziet een rol voor zichzelf weggelegd. "Wij hebben de mogelijkheid om letterlijk de voordeur te openen. Dan ben je al een klein stapje verder bij het signaleren van eenzaamheid."
Dit is een bericht van GO-RTV