Schilderjuf Bap (68) wint replica Van Gogh ter waarde van 17.500 euro

De 68-jarige Bap Vanthoor kreeg de verrassing van haar leven. Al zes jaar geeft ze schilderles aan bewoners van woonzorgcentrum het Gasthuis in Goes en daar werd ze vanmiddag voor beloond. Namens zorggroep Ter Weel won Vanthoor een replica van een Van Gogh schilderij. Bij de onthulling schoten de tranen in haar ogen: "Ik ben ontroerd en heb er geen woorden voor."
Bap Vanthoor (68) wordt beloond voor haar vrijwilligerswerk met een Van Gogh replica
De onthulling vond plaats in het restaurant van het Gasthuis, waar alle 'kunstenaars' van de schilderclub van Bap zich hadden verzameld. Medewerkers van het Van Gogh Museum reden een grote gele schildersezel naar binnen, met daarop een zwarte koffer waar het schilderij in zat.
Samen met de bewoners telden ze af en bij nul werd het schilderij onthuld. "Prachtig schilderij, ik schilder altijd bootjes en het verbaast me dat Van Gogh dit ook deed", zegt bewoner Dirk Deelen, die vindt dat Bap het schilderij dik verdiend heeft.

Vijftig replica's

Vanwege het vijftigjarig jubileum van het Van Gogh Museum, kregen vijftig inspirerende vrijwilligers een Van Gogh replica, omdat ze zich inzetten voor hun buurthuis, vereniging of stichting. Coördinator José van Stel had Bap hiervoor genomineerd. "Al vele jaren geeft Bap belangeloos schilderles aan ouderen met een psychiatrische aandoening. Ze probeert het allerbeste in onze bewoners naar boven te halen en heeft al meerdere malen exposities kunnen regelen", schreef Van Stel in haar nominatie.
Van Gogh vrijwilliger
Bap Vanthoor (links) wint Van Gogh replica ter waarde van 17.500 euro © Omroep Zeeland
Het Van Gogh Museum probeerde met Bap in contact te komen om haar te feliciteren, maar ze was lastig te bereiken. "Ik kreeg mails van het museum, maar die heb ik verwijderd omdat ik er vanwege mijn gezondheidsproblemen niet naartoe kan. Toen belde een onbekende vrouw, dus ik nam niet op. Na een kwartier besloot ik toch terug te bellen en toen ik hoorde dat ik de prijs had gewonnen kon ik het niet geloven", vertelt Bap.

'Fantastisch mooi mens'

Bap houdt er zelf niet van om in het zonnetje gezet te worden, maar de bewoners vinden het niet meer dan terecht. "Ze laat je inzichten zien, maar laat je helemaal zelf het schilderij schilderen. Iedere vrijdagmiddag ga ik trouw naar de les, ze is een fantastisch mooi mens", zegt Maria van Dansik. Ondanks dat Bap met gezondheidsproblemen worstelt en daardoor een scootmobiel moet gebruiken, is ze van plan de lessen voort te blijven zetten. "Als ik zie hoeveel plezier de bewoners ervan hebben, dan heb ik ook plezier", aldus Bap.