Ovezande wil gemeente met handtekeningen dwingen verpauperd en verwaarloosd pand aan te pakken

Het is al jaren het eerste wat bezoekers zien als ze Ovezande binnenkomen: het verwaarloosde, verpauperde pand bij de entree van het dorp. Het pand wat ooit bekendstond als het scooterpaleis doet in niks meer denken aan die glorietijd. Die heeft het pand al lang achter zich gelaten. Met een handtekeningenactie wil de dorpsraad de gemeente tot actie bewegen. "En als dat niet helpt, gaan we andere acties bedenken."
In totaal zijn er 439 handtekeningen ingezameld. Dat is veel voor een dorp als Ovezande waar iets meer dan 900 inwoners ouder dan 15 jaar zijn. De leeftijd waarop je een petitie mag tekenen.
Yvonne Claassen voorzitter van de dorpsraad Ovezande
439 handtekeningen zijn ingezameld om iets te doen met het verpauperde pand © Omroep Zeeland
'Bel gerust' staat er op een vergeeld papier dat achter het raam hangt. Maar het 06-nummer dat erbij staat, brengt je niet in contact met de pandeigenaar, maar met de verkoper van de konijnenhokken die de etalage vullen.
Het is Yvonne Claassen een doorn in het oog. Met een map onder haar arm staat ze voor het pand. Ze zou gemakkelijk door kunnen gaan als verkoopmakelaar van het pand. "Ja, dat zou kunnen. Maar alleen staat er een foto op de map die nou niet bepaald goed is voor de verkoop ervan." Want het hoekpand ziet er niet bepaald uit om door een ringetje te halen.
Het verwaarloosde pand langs de toegangsweg naar Ovezande
Dit pand is het eerste wat mensen zien als ze vanuit 's Heerenhoek of Driewegen het dorp binnen rijden © Omroep Zeeland
"Het is vies, zelfs de bloempotten voor het pand zijn smerig, het is in verval, niet geschilderd en de ramen zijn kapot en besmeurd", somt Claassen even snel op. Verder staat de goot vol met gras. Volgens Claassen staat het pand ook deels op instorten. Onlangs wilde ze versiering hangen aan de overkapping, maar dat mocht niet omdat de constructie het niet meer kon dragen.
Jammer dat het geen verkiezingen zijn, want dan werkt dit altijd veel beter.
Yvonne Claassen
De gemeente is niet de eigenaar van het pand, maar heeft volgens Claassen wel wettelijke mogelijkheden om de eigenaar te dwingen iets te doen. "Die hebben allerlei regels, ook in hun eigen beleidsnota's." En dat is wat Yvonne Claassen de raadsleden vanavond gaat proberen uit te leggen. "Jammer dat het geen verkiezingen zijn, want dan werkt dit altijd veel beter."
"Duurt het te lang dan komen er andere acties." Daarbij denkt ze aan protesten. En hoewel ze er nu nog niet aan wil denken spookt ook al het idee om naar de rechter te stappen door haar hoofd.

'We kunnen niet meer dan in gesprek gaan'

De gemeente laat weten dat het verpauperde pand de aandacht heeft. In de gemeenteraadsvergadering van maart heeft wethouder Weststrate toegezegd om actie te ondernemen. "We pakken dit op door in gesprek te gaan met de eigenaar van het pand om te kijken wat de mogelijkheden zijn", laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten.
De juridische mogelijkheden zijn volgens de gemeente echter beperkt. Want in gesprek gaan met de eigenaar is eigenlijk het enige wat ze op dit moment kunnen doen. "De woningwet biedt het college wel handvatten om pandeigenaren aan te schrijven als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid of gezondheid, echter hebben we nog geen signalen gehad dat we op basis daarvan stappen kunnen ondernemen."
De gemeente hoopt dan ook dat de gesprekken met de eigenaar een goed resultaat opleveren.