Online petitie tegen Roompot loopt als 'n tierelier: meer dan 2.000 handtekeningen in twee dagen

De online petitie tegen de uitbreidingsplannen van Roompot op Noord-Beveland heeft in drie dagen tijd al meer dan tweeduizend handtekeningen opgeleverd. De petitie is een initiatief van actievoerder en eilandbewoner Ad Faasse. Maandag diende Faasse met andere protestvoerders al een stevige lijst van 135 zienswijzen in bij het gemeentehuis, gericht tegen de uitbreidingsplannen bij Kamperland.
Roompot Water Village Kamperland
Een impressie van Roompot Kamperland © Roompot
De opstellers van de petitie willen 'een gezonde balans tussen toerisme en leefbaarheid op Noord-Beveland' en daarbij past volgens hen geen uitbreiding van recreatiewoningen; volgens de activisten een 'ondoorzichtig en slecht onderbouwd plan'.

Negatieve invloed omgeving

De verdere groei van Roompot zou volgens Ad Faasse en mede-indieners 'onomkeerbare negatieve invloed hebben op leefomgeving, natuur en landschap en is bovendien in strijd met het beleid van provincie en gemeente'. Wethouder Yvonne Maas pleitte twee jaar geleden voor een rem op het toerisme. Een verdere uitbreidingen zou de voorzieningen, zoals de beschikbaarheid van huisartsen, voor de reguliere inwoners nóg verder onder druk zetten. Dezelfde argumenten voeren de actievoerders nu ook aan. Het college werkt nu mee aan de omvorming van Roompot Kamperland tot een nieuw, duurzaam resort.

Opwaardering

Maas benadrukt dat een overgrote meerderheid van de Noord-Bevelandse raad in december 2021 heeft ingestemd met het uitbreidingsplan. "Het is een kwalitatieve opwaardering van het gebied met meer groen. Het aantal van 1400 recreatie-eenheden blijft gelijk, dus er komen géén extra bij." Roompot heeft volgens de huidige situatie zelfs recht op een uitbreiding met 75 verblijfsunits.

Genoeg is genoeg

Maas staat nog steeds achter haar standpunt 'genoeg is genoeg', met een rem op verblijfsrecreatie. "Dat wil de NBB en dat willen andere partijen ook, dat hebben ze opgenomen in de verkiezingsprogramma's. Dit is een gebiedsuitbreiding en geen groei van het aantal verblijfsplaatsen." Niet voor niets is binnen het nieuwe bestemmingsplan bedongen dat Roompot afziet van het bestaande recht op de 75 extra plaatsen. Dit is een goed plan en daarom heeft de raad er mee ingestemd."
Een woordvoerder van de gemeente Noord-Beveland laat in een reactie weten: "Het toont aan hoe betrokken onze inwoners zijn binnen de gemeente en we gaan ermee aan de slag."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.