Vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in Zeeuwse Top 40, vorig jaar slechts 8 noteringen: 'Het is echt dramatisch'

Al jaren wordt de top 5 van de Zeeuwse Top 40 overheerst door mannenstemmen: Paskal Jakobsen, Bart van der Weide, Johan van de Swaluw, Maikel Harte en Danny Vera. Toch zijn er genoeg Zeeuwse vrouwen actief in de muziek, en op hoog niveau. Maar waarom eindigen die niet hoger in onze Zeeuwse Top 40? We praten er in onze podcast over met collega Lonneke de Klerk. Die naast Omroep Zeeland verslaggever ook zangeres is bij JP & The Seeger Session Band en ze zingt ook in de studio met haar vader JP de Klerk.
Lonneke de Klerk is zangeres bij JP & The Seeger Session Band
Lonneke de Klerk is zangeres bij JP & The Seeger Session Band © JP & the Seeger Session Band
De cijfers liegen er niet om als je kijkt naar de Zeeuwse Top 40 door de jaren heen. Vorig jaar hebben slechts acht vrouwen een notering gehad in de lijst en daar horen ook Jacqueline Govaert en Geike Arnaert bij, die samenwerken met Danny Vera en BLØF.
Het is zoeken naar een verklaring, want er zijn toch genoeg rolmodellen. "Iedereen kent Taylor Swift, dat is een van de grootste vrouwelijke artiesten op dit moment", aldus De Klerk.
Tot en met vrijdag 12 mei kan er gestemd worden voor de Zeeuwse Top 40. In die stemperiode verschijnen er vijf podcasts van de Zeeuwse Top 40 waarin over Zeeuwse muziek wordt gesproken. De vorige afleveringen ging over het succes van Zeeuwse artiesten, talentvolle muzikanten, dialectmuziek en hiphop.
Al moet De Klerk wel bekennen dat ze zelf een periode lang ook vooral naar mannnen luisterde. "Ik heb ook weleens gekeken naar mijn persoonlijke jaarlijstje in Spotify. Jarenlang stonden er alleen maar mannen in die Spotify Wrapped. Nu is dat wel anders."
Luister de podcast met Lonneke de Klerk, waarin we het hebben over het aantal vrouwen in de Zeeuwse Top 40, maar ook in landelijke hitlijsten.