Unieke beelden: dit zijn de twee nieuwste bewoners van de Oosterschelde

Vanuit het kleine aquariumpje, verscholen tussen het zeewier, kijken twee zeepaardjes voorzichtig naar hun nieuwe woonplek, de Oosterschelde. "Ik weet niet of ze erg ver kunnen kijken", peinst verzorger Mark de Boer van Diergaarde Blijdorp. "Ik denk het eigenlijk niet."
Twee kortsnuitzeepaardjes, een mannetje en een vrouwtje, zijn vanmiddag uitgezet in de Oosterschelde, nadat ze vorig jaar aanspoelden op de stranden van Vlissingen en Zuid-Holland.
Hoe dat uitzetten in z'n werk gaat, zie je in deze video:
Duikers zetten zeepaardje uit in de Oosterschelde
Anderhalf uur geleden heeft De Boer ze hier, bij de duiklocatie onder de Zeelandbrug, op de dijk gezet. Beetje bij beetje giet hij water uit de Oosterschelde in het aquarium. "De diertjes moeten wennen aan het water van de Oosterschelde", legt hij uit. "Ik heb ze in water uit Blijdorp meegenomen met ongeveer dezelfde temperatuur en hetzelfde zoutgehalte. Dat mengen we langzaam met dat uit de Oosterschelde, zodat ze er aan kunnen wennen."

'Als je aanspoelt en je overleeft dat, dan zijn je kansen best groot'

Het mannetje, dat in december op het strand bij Vlissingen werd gevonden, is het grootst: een centimeter of dertien. "Dat is een flinke", knikt De Boer. Het vrouwtje dat in Zuid-Holland aanspoelde is daarmee vergeleken stukken kleiner, met haar vijf centimeter oogt ze fragiel. De Boer: "We hebben ze nog niet vaak zo klein binnen gehad." De dierenverzorger schat de kansen van het duo goed in. "Als je aanspoelt en je overleeft dat, dan is de kans om te overleven in deze omgeving best wel groot."
Duikers Julia van Beinum, marien bioloog bij de stichting ANEMOON, en Marion Haarsma hebben zich ondertussen helemaal ingepakt. Van Beinum pakt het aquarium over van De Boer en laat zich langzaam het water inzakken. "Zij gaan nu een geschikte plek zoeken", legt de Boer uit. "Ze moeten zich wel ergens aan kunnen vasthechten onderwater." Dat doen ze met hun staart, aan bijvoorbeeld zeeplanten. "Als je ze zomaar loslaat, dan spoelen ze alle kanten op en dat willen we niet."

'Ze zijn overgesprongen'

Na een klein uurtje duiken de duikers weer op. Mét leeg aquariumpje. "We hebben het bakje rustig opengemaakt", blikt Van Beinum terug. "In eerste instantie bleven ze gewoon zitten. Er zaten wat wieren in, dus die hebben we er langzaam uitgetild en in de omgeving gehouden. En toen zijn ze overgesprongen, naar een ander wiertje gezwommen en daar gaan zitten."
De duikers genieten nog na. "Het is verschrikkelijk leuk", zegt Marion Haarsma die met haar camera beelden maakte van de zeepaardjes. "Wilde dieren moeten terug in de natuur. Dat is het mooiste wat je als duiker en fotograaf kan doen."
Ben je duiker en spot je een zeepaardje onderwater? Geef het door aan Stichting ANEMOON. "We willen graag een beter beeld krijgen over de populatie", zegt Van Beinum. "Hun natuurontwikkeling volgen." Over zeepaardjes in de Zeeuwse wateren is namelijk nog veel niet bekend.
Vind je een zeepaardje op het strand, dan moet je zelf snel handelen. Terug in de zee gooien is geen goed idee, dan spoelen ze vaak weer aan. Diergaarde Blijdorp riep eerder op een aangespoeld zeepaardje in een zakje te doen met koud water en naar Blijdorp te brengen. Daar wordt er dan voor gezorgd dat het dier weer aansterkt. De dierentuin vangt sinds zo'n twee jaar zeepaardjes op. "Daarvoor spoelden ze eigenlijk nooit aan", zegt De Boer. Eerder vertelde hij dat klimaatverandering de oorzaak is dat dat veranderd is.