Rugbyers Oemoemenoe denken tweede degradatie op rij nog te kunnen ontlopen

Ondanks een ruime overwinning op URC (46-12) viel het doek gisteren voor de rugbyers van Oemoemenoe in de 1e klasse. Daarmee degradeerde de ploeg uit Middelburg in principe voor het tweede seizoen op rij, maar de club ziet nog een ontsnappingsroute om handhaving alsnog te kunnen bewerkstelligen. 'Wij zijn nog niet uitgespeeld.'
rugby Oemoemenoe Joey Luitwieler
Joey Luitwieler met een penaltykick namens Oemoemenoe (archieffoto) © Orange Pictures
De formatie van coach Phil Leck eindigde ondanks de zege op een vijfde plaats in de 1e klasse. De nummers vijf tot en met acht degraderen volgens het bondsreglement, maar dat ligt anders volgens bestuurslid Herbert van der Waal. Dat zit zo: het eerste team van Ascrum heeft zich teruggetrokken uit de Ereklasse, waardoor er voor komend seizoen een ploeg ontbreekt in de competitiepiramide.

Ontsnappingsroute

"Die plek zal moeten worden opgevuld", aldus Van der Waal. "Want de regels schrijven voor dat een ploeg die zich terugtrekt twee klassen lager moet beginnen." Het is een complex verhaal, met veel haken en ogen, waar Oemoemenoe van denkt te kunnen profiteren.
rugby Phil Leck Oemoemenoe
Coach Phil Leck moet bij Oemoemenoe bouwen aan een nieuw team (archieffoto) © Omroep Zeeland
Het komt er volgens Van der Waal op neer dat Oemoemenoe via de play-offs nog een herkansing krijgt om zich alsnog veilig te spelen. "We wachten nog op duidelijkheid vanuit de bond." Daar is wel haast bij geboden, want komend weekend begint de nacompetitie voor promotie/degradatie. "Als het is zoals wij denken, zijn we nog niet uitgespeeld", besluit Van der Waal.

Vrije val

Als Oemoemenoe degradeert, is dat voor het tweede seizoen op rij. De club rugbyede jarenlang op het hoogste niveau van Nederland, maar degradeerde vorig seizoen uit de Ereklasse. De Engelse coach Phil Leck moest bouwen aan een nieuw team, maar onder diens leiding presteerde Oemoemenoe voor en na de winterstop wisselvallig. Toch blijft Leck aan als coach.