Onderzoeker: Veel aandacht voor gratis kinderopvang, maar (nog) niets over voor- of nadelen

Gratis kinderopvang staat volop in de belangstelling, maar er is weinig bekend over de gevolgen ervan. Dat zegt Ingrid Snijders, onderzoeker bij de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Maar daar komt verandering in, want de HZ gaat precies dát onderzoeken, in Zeeuws-Vlaanderen waar al een proef loopt met gratis kinderopvang.
Ingrid Snijders
Ingrid Snijders, onderzoeker bij de HZ © HZ University of Applied Sciences
Snijders leidt dit onderzoek. Zes vragen aan haar:

Waar ga je precies onderzoek naar doen?

Samen met collega's Anne Muilenburg en Tim van den Broeke van het HZ Lectoraat Healthy Region voer ik een verkennend onderzoek uit naar de voordelen van en bezwaren tegen gratis kinderopvang. Dat doen we aan de hand van een overzichtsstudie waarbij we bestaande informatie over best/worst practices en (semi)wetenschappelijke literatuur over kinderopvang in kaart brengen.

Waarom?

De laatste tijd is er veel informatie en media-aandacht voor gratis kinderopvang, maar er is volgens ons tot op heden nog geen goed overzicht van wat nu de voordelen en bezwaren zijn. Dat is daarom de eerste stap in ons onderzoek. Aanleiding hiervan is de specifieke problematiek in de regio Zeeuws-Vlaanderen, waar er een disbalans in de samenleving ontstaat doordat kinderen in België naar school gaan.
Minister Karin van Gennip
Minister Van Gennip was in 2022 in Zeeuws-Vlaanderen om de proef met gratis opvang te evalueren © Omroep Zeeland

Waar let je op?

In de verzamelde informatie kijken we naar de economische, fysieke en sociale leefomgeving en wat deze betekenen voor verschillende partijen, zoals ouders/verzorgers, kinderopvangcentra en werkgevers en welke voordelen of bezwaren worden aangevoerd.

Ga je ook ouders en andere betrokkenen interviewen?

Ja, dat is wel de bedoeling. In eerste instantie gaan we vooral in op bestaande voorbeelden van gratis kinderopvang. Die inzichten gebruiken we om ouders en andere partijen, zoals werkgevers en kinderopvangcentra, daarna gericht te kunnen bevragen.
BBL kinderopvang
Foto ter illustratie © Omroep Zeeland

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van het onderzoek is om tot een goed overzicht te komen, waarmee we inzicht verschaffen in de voordelen van en bezwaren tegen gratis kinderopvang en deze daarna gaan spiegelen naar de Zeeuws-Vlaamse situatie.
Via een digitaal platform delen we de resultaten van het onderzoek met iedereen die geïnteresseerd is. Maar het is geen statisch iets, zoals een traditioneel schriftelijke rapportage, het is vooral een "levend organisme". Anderen worden uitgenodigd om mee te doen.

Wanneer verwacht je de eerste resultaten?

De verkennende studie wordt uiterlijk in september afgerond. Daarna hopen we op extra geld zodat we nader onderzoek kunnen doen naar de langetermijneffecten van de Zeeuws-Vlaamse proef.