Veel lege plekken in jachthavens: 'Mensen zijn er nog niet klaar voor'

In jachthavens door de hele provincie zijn opvallend veel lege plekken te zien. Het vaarseizoen komt maar moeizaam op gang, vanwege het natte voorjaar. Zelfs de vaste klanten blijven nog vaak weg, terwijl ze toch al betaald hebben voor hun ligplaats.
Lege plekken in de jachthaven in Middelburg
Lege plekken in de jachthaven in Middelburg © Omroep Zeeland
In Wemeldinge bijvoorbeeld is nog maar driekwart van de ligplaatsen gevuld. In Zierikzee zijn er ook vaste gebruikers die nog niet in de haven liggen, en dat geldt ook voor Middelburg. Er zijn meerdere lege plekken te zien, terwijl er toch een flinke wachtlijst is voor een vaste ligplaats.

Lekker zonnetje

"Mensen zijn er nog niet klaar voor", zegt Wim Blok, havenmeester in Middelburg. "Door het slechte weer van de afgelopen tijd konden mensen het onderhoud van de boot niet doen. Om te schilderen heb je droog weer nodig en dat hebben we niet voldoende gehad. En het is natuurlijk ook leuker varen met een lekker zonnetje."
Onder de boten die er wel liggen, zijn opvallend veel Belgen en Duitsers. "Die trotseren toch wel vaak het slechte weer", zegt Blok.
Komend weekend is een extra lang weekend voor velen, het Hemelvaartsweekend. Dat zou de start van het watersportseizoen kunnen zijn. "De weersvoorspellingen zijn niet slecht", zegt de havenmeester. "Laten we hopen dat het dan echt begint en dat de jachthavens lekker vol lopen. Vorig jaar was het ook lekker druk dus het zou zomaar kunnen."
Verslaggever Marc van Dam spreekt met de havenmeester in Middelburg