Primeur op de Noordzee windparken stilgezet vanwege miljoenen overvliegende trekvogels

De windparken Borssele in de Noordzee zijn dit weekend voor het eerst stilgezet. Dit werd gedaan om vogels een veilige doortocht te geven. Vogelkenners hadden een massale vogeltrek voorspeld en afgesproken is om rekening te houden met de natuur op zee.
Windparken op zee Borssele 1 en 2
Windparken op zee Borssele 1 en 2 © Omroep Zeeland
Volgens minister Rob Jetten van Klimaat is het stilzetten van windmolens op zee een internationale primeur. "Nog nergens op de wereld worden windparken op zee stilgezet om vogels te beschermen tijdens massale vogeltrek", zegt Jetten. "We willen de impact van windparken op de natuur zo klein mogelijk houden en dit doen we onder andere met deze maatregel."
Eind 2022 heeft een student aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) een voorspellingsmodel gemaakt dat de vogeltrek twee dagen van tevoren voorspelt. Het model maakt gebruik van weerdata en diverse vogelradars op de Noordzee. Ook een groep trekvogelexperts voorspelt twee dagen van tevoren de kans op grote vogeltrek. De tijdsspanne van twee dagen geeft netbeheerder TenneT de tijd om de stabiliteit van het hoogspanningsnet te garanderen. Ook wordt die tijd gebruikt om alle betrokkenen te informeren en om het stilzetten van de turbines zorgvuldig in gang te zetten.

Miljoenen vogels

"Twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar, trekken er op sommige nachten miljoenen vogels over de Noordzee", weet Tim van Oijen van Vogelbescherming Nederland. "Met de groei van het aantal windparken op de Noordzee is het belangrijk dat we dit doen op een ecologisch zo verantwoord mogelijke manier met minimale impact op de Noordzee. Het tijdelijk stilzetten van de turbines tijdens de vogeltrek draagt daaraan bij."
De verwachting is dat vanaf het najaar van 2023 windparken op de Noordzee vaker stilgezet worden om trekvogels een goede doorgang te verlenen.