Werkgevers tegen nieuw provinciebestuur: Zeeland heeft veel meer inwoners nodig

Het aantal Zeeuwen moet flink groeien om voorzieningen in de provincie overeind te houden en de vele vacatures te vervullen. Dat zal komende week de boodschap zijn van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan tafel bij de onderhandelaars voor een nieuwe coalitie.
VNO NCW Onderhandelingen
De onderhandelaars voor een nieuwe coalitie in het provinciebestuur praten deze weken met verschillende belangenorganisaties over het beleid voor de komende ambtsperiode van vier jaar. Werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland is op woensdag 24 mei uitgenodigd.

'Ga voor groei!'

Al eerder stelde de werkgeversorganisatie dat de omvang van de Zeeuwse bevolking moet groeien; het liefst zelfs van 390,000 nu naar 450,000 in de toekomst. Dat zal deze week opnieuw de boodschap zijn aan de onderhandelaars, vertelt regiomanager Erik van Oosten van VNO-NCW Zeeland. "Dat is nodig om de voorzieningen op peil te houden, zoals ziekenhuizen. Bovendien hebben bedrijven in Zeeland veel nieuwe mensen nodig."

Openbaar vervoer

Provinciebestuurders zouden er volgens de werkgevers alles aan moeten doen om meer mensen naar deze provincie te halen en de mensen die hier zitten, te behouden. Daar horen ook voorzieningen in de kernen bij. "Een belangrijk onderdeel daarvan is het openbaar vervoer, dat mensen de kernen kunnen bereiken en van daaruit ook naar hun opleiding of naar hun werk kunnen komen."
Proeffabriek piepschuimrecycling
Nieuwe Zeeuwen zijn nodig om openstaande vacatures te vullen. © Omroep Zeeland
Regiomanager Van Oosten is niet bang dat groei van de Zeeuwse bevolking een negatief effect op Zeeland gaat hebben en de 'rust en ruimte' waar de provincie om bekend staat, ondermijnt. "Zeeland is een grote provincie met veel ruimte. We kunnen groeien, waarbij we het Zeeuwse karakter kunnen behouden."
Zeeuwse kiezers gingen in maart naar de stembus, om te stemmen voor een provinciebestuur. De grote winnaar van de verkiezingen in Zeeland, de BBB, onderhandelt op dit moment met CDA, SGP en VVD over de vorming van een nieuwe coalitie. Samen hebben ze een ruime meerderheid in Provinciale Staten van Zeeland. Oud-burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland leidt de onderhandelingen.