Illegaal filmpje vanuit zijn cel toont een triomfantelijke verdachte moord Rainée

Op sociale media circuleert een filmpje van de 17-jarige verdachte van de moord op Rainée Laveist. Daarin doet hij triomfantelijk over de - in zijn ogen - lage straf die het OM gisteren tegen hem heeft geëist. Het filmpje is waarschijnlijk gemaakt in de jeugdgevangenis in Breda, waar het bezit van een telefoon verboden is. Het Openbaar Ministerie noemt het filmpje respectloos en pijnlijk en stelt een onderzoek in naar het incident.
Rainée
De doodgestoken Rainée Laveist © Omroep Zeeland
"Chiengté", zegt hij lachend over de strafeis van 18 maanden en jeugd-tbs (PIJ). Dat betekent 'klein' in straattaal. Hij zegt 'M.', waarmee hij waarschijnlijk 'moord' bedoelt. "Achttien maanden, chiengté! Plus PIJ, chiengté! Voor een M.! Chiengté!" Het filmpje moet opgenomen zijn na de zitting in de rechtbank in Middelburg gisteren, want daar werd de strafeis bekend. Het bezit van een telefoon is verboden in een jeugdinrichting.

OM: 'Respectloos'

Het Openbaar Ministerie zegt kennis genomen te hebben van het filmpje. "Wij vinden het respectloos en zeker voor de nabestaanden van Rainée moet het pijnlijk zijn om te zien. Wij willen weten hoe dit filmpje tot stand is gekomen. Daarna zullen wij bepalen of er verdere stappen volgen." De advocaat van de verdachte wil niet reageren. "Ik praat niet met de pers", zegt hij.
Omroep Zeeland heeft het filmpje gezien, maar ervoor gekozen dit niet te publiceren, omdat het hier gaat om een minderjarige verdachte. Door deskundigen is bij een eerdere rechtszaak bovendien vastgesteld dat hij een lichte verstandelijke beperking heeft. In de zaak over Rainée is daarbij vastgesteld dat hij minder toerekeningsvatbaar is.
Het filmpje gaat rond op sociale media. Mensen reageren woedend en geschokt op de beelden. "Dit is dus hoe jongeren kijken naar hun straf", zegt de moeder van de vermoorde Tim van der Steen op Facebook. "Het doet ze niets. Het is walgelijk!"
"Ik hoop dat karma nog een keer hard terug komt", zegt een ander. "Laten we hopen dat justitie hier iets mee gaat doen."

Zoekactie in jeugdgevangenis

Na de verspreiding van het filmpje is vanmorgen een zoekactie gedaan in de jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda, zegt de Dienst Justitiële Inrichtingen, die over de jeugdgevangenissen gaat. De zoekactie werd uitgevoerd door de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid, de ME voor het gevangeniswezen. Daarbij is in een kamer van een jongen een telefoon gevonden. De inrichting doet onderzoek naar de herkomst van de telefoon. Of die in de cel van de verdachte is gevonden, is niet duidelijk. "Over individuele jongeren en sancties doen wij nooit uitspraken", zegt een woordvoerder.

Te laag

De officier van justitie eiste gisteren anderhalf jaar cel en jeugd-tbs tegen de zeventienjarige verdachte. De familie van Rainée Laveist vindt dat te laag. Zij vinden dat de verdachte volgens het volwassenstrafrecht zou moeten worden berecht. Voor de rechtbank demonstreerden bekenden en familie van Rainée.
"Voor het OM geldt echter dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om van de toepassing van het jeugdstrafrecht af te wijken", zei justitie gisteren in een persbericht. "De verdachte is minderjarig en daarvoor geldt het uitgangspunt dat die volgens het minderjarigenstrafrecht worden berecht. Slechts in uiterst uitzonderlijke gevallen kan daarvan worden afgeweken."
De verdachte zou tijdens het steken van Rainée verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest. Eerder oordeelden deskundigen al dat hij licht verstandelijk beperkt is en dat de ontwikkeling van zijn geweten is achtergebleven. De jongen heeft toen hij veertien was twee gewapende overvallen gepleegd. Eén op een snackbar in zijn woonplaats Middelburg en één op juwelier 't Gouddoppertje in Middelburg. Bij die laatste overval heeft hij ook twee mensen gestoken met een mes.

Telefoon verboden

Grote vraag is hoe het filmpje gemaakt kon worden binnen de muren van een jeugdgevangenis. Tien jaar geleden kondigde staatssecretaris Fred Teeven na een soortgelijk incident aan maatregelen te nemen tegen het bezit en gebruik van mobieltjes in jeugdgevangenissen. Eén van de jongens die scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere had doodgeschopt stuurde toen een filmpje de wereld in waarin hij opschept over het bezit van hasj en een sleutel van de inrichting en over seks met vrouwelijke personeelsleden.