Een tip na oproep oude moordzaak Retranchement

De internationale campagne van de politie en Interpol die een week geleden van start is gegaan, heeft tot nu toe één tip opgeleverd over de vermoorde vrouw op de grens. Doel van de campagne is om onbekende vermoorde vrouwen te identificeren. Het tv-programma Opsporing Verzocht had vanavond opnieuw aandacht voor de cold cases.
Dode vrouw Retranchement
De lichaamsdelen van de vrouw werden op 6 juli 1994 in de bosschages op de Gerrit van Hoekestraat bij Retranchement gevonden © Politie Zeeland
Een van de zaken is die van een vrouw die in 1994 bij Retranchement werd gevonden, sindsdien bekend als 'de vrouw op de grens'. Of de tip daadwerkelijk zal helpen bij de identificatie, moet nog blijken.
Een politiewoordvoerder zegt dat 'één tip het verschil kan maken'. Inhoudelijk kan hij niets zeggen over de tip.
Op 6 juli 1994 deed een toerist in de buurt van het Zwin een lugubere vondst: in de bosjes bij het Zwinmuseum vlak bij de grens, werden lichaamsdelen van een onbekende vrouw gevonden. Een dag later worden nog meer stoffelijke resten gevonden in een naastgelegen sloot.
Na onderzoek lukte het de politie maar niet de identiteit van de vrouw vast te stellen, laat staan dat duidelijk wordt wie haar om het leven heeft gebracht. Ze werd begraven in Sluis en in 2017 weer opgegraven. De politie hoopte met behulp van moderne technieken wel haar identiteit te achterhalen. Ook die poging leverde niet het gewenste resultaat op.
Over de gevonden vrouw
Geschat wordt dat ze tussen 1947 en 1959 geboren is en ten tijde van haar dood tussen de 35 en 47 jaar oud was. Ze had een lichte tot lichtgetinte huidskleur en was tussen de 1.65 en 1.70 meter lang. Verder had ze bruine ogen en was haar haar bruin tot zwart, wat al een beetje grijs aan het worden was.
Wat verder opviel, was de slechte staat van haar gebit. Zo miste er een tand aan de rechterbovenkant van het gebit, iets wat dus zichtbaar moet zijn geweest als ze lachte. Tot slot bleek ze te lijden aan een aangeboren handicap: een spina bifida occulta, een aandoening aan de wervels, ook wel een verborgen open rug genoemd.
Met de campagne 'Identify Me' wordt geprobeerd om de identiteit te achterhalen van 22 meisjes en vrouwen die vermoedelijk zijn vermoord en vervolgens achtergelaten in België, Duitsland en Nederland. Op de lijst van slachtoffers staan negen Nederlandse zaken.
Sinds de start vorige week woensdag heeft de politie ruim tweehonderd tips gekregen. 51 tips gaan over Nederlandse zaken, waaronder dus de Zeeuwse zaak. De organisaties spreken tot nu toe van een "hoopvol resultaat", maar benadrukken dat meer informatie nog steeds hard nodig is.