Deel Zeeuwen moet straks stuk verder rijden voor spoedhulp tandarts

Inwoners van de Bevelanden, Walcheren en Schouwen-Duiveland die in de avond of weekend met spoed een tandarts nodig hebben, moeten daarvoor vanaf half juni naar Oost-Souburg. Door het tandartsentekort kan de spoedzorg in deze gebieden niet meer gewaarborgd worden.
kind geen tandcontrole
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
De tandartsenkringen van de Bevelanden, Schouwen-Duiveland en Walcheren zien geen andere oplossing omdat de werkdruk te groot is geworden, vertelt tandarts Xander Nibbelink van praktijk Mondiaal op Schouwen-Duiveland. "Zeker in de vakanties is het echt een probleem. Op Schouwen-Duiveland hadden we eerst twaalf tandartsen, nu nog maar zeven. Dat betekent dat we vaker avond- en nachtdiensten moeten draaien. Dat trekt een wissel op je gezinsleven."
De spoeddiensten op Schouwen-Duiveland zijn niet altijd even druk, maar je moet wel continu beschikbaar zijn. "Soms komen er drie mensen in een weekend, maar in het zomerseizoen kunnen het er ook tien zijn. Op de Bevelanden en Walcheren is het vaak nog veel drukker."

'Liever iets verder weg dan niks'

Tandarts Nibbelink erkent dat een deel van de mensen een stuk verder moet rijden voor spoedtandzorg. "Het liefst hou je de zorg lokaal beschikbaar. Maar ik heb liever een dienst die wat verder weg zit, dan dat patiënten nergens heen kunnen."
Zeeland kampt met een groot tandartsentekort. Veel tandartsen hebben nu gemiddeld veel meer patiënten in hun praktijk dan tandartsen elders in het land. Het merendeel neemt ook geen nieuwe patiënten meer aan. In de komende tien jaar gaan veel tandartsen met pensioen, en er is niet altijd een opvolger. Zeeuwse tandartsen en de provincie Zeeland brengen dit probleem al geruime tijd onder de aandacht van minister Kuipers van Volksgezondheid.
Minister Dijkgraaf van onderwijs liet begin deze maand, ook namens zijn collega minister Kuipers, weten dat het kabinet deze maand met een plan komt om het tandartsentekort aan te pakken. Een mogelijke oplossing is om de opleiding van tandartsen in te korten, of om een tandartsschool in de regio te vestigen.
Kiespijn, abcessen, dikke wangen en trauma's zijn de meest voorkomende problemen waarvoor mensen bij een spoedtandarts aankloppen. "Voor een afgebroken stukje tand hoef je niet te bellen. Maar als een kind van de glijbaan valt en het gebit is flink beschadigd, moet je die wel even zien."

Spoedtandzorg duurder?

Het is nog niet helemaal duidelijk of de spoedtandzorg die in Oost-Souburg door een keten wordt overgenomen, duurder uitvalt voor patiënten, zegt Xander Nibbelink. "Voor een spoedconsult moet je sowieso rekenen op minstens honderd euro. Ik verwacht dat er iets extra kosten bijkomen, maar niet exorbitant veel. Mocht dat wel zo zijn, dan horen wij dat graag."
De maatregel waarbij inwoners van de Bevelanden, Walcheren en Schouwen-Duiveland voor spoed-gebitszorg naar Oost-Souburg moeten, gaat 17 juni in. Dental 365, een landelijke keten en gespecialiseerd in 24-uurs spoedtandheelkunde, neemt het vanaf dan over.