Zeeland moet na paar maanden al afscheid nemen van snelle atleet Mebrahtu Werkineh Kiros

Atletiekvereniging AV'56 heeft maar kort kunnen genieten van atleet Mebrahtu Werkineh Kiros, afkomstig uit Ethiopië. Werkineh Kiros maakte de afgelopen maanden veel indruk al lid van de club door onder meer een stokoud record op de 3000 meter uit de boeken te lopen. Afgelopen week nam de atleet, die als vluchteling in Nederlands verblijft, afscheid bij AV'56. Hij vertrekt per direct naar 's-Hertogenbosch.
atletiek Ter Specke Bokaal Mebrahtu Werkineh Kiros
Filmon Tesfu (links) wint de 3000m bij de Ter Specke Bokaal in Lisse, Mebrahtu Werkineh Kiros (rechts) van AV'56 wordt tweede © ANP
Mebrathu Werkineh Kiros komt uit de regio Tigray, in het noorden van Ethiopië. Sinds november 2020 woedde daar een oorlog tussen de regeringstroepen en het Volksbevrijdingsfront van Tigray. De oorlog kostte naar schatting tienduizenden mensen het leven en zorgde voor een vluchtelingenstroom van miljoenen mensen.
In december 2022 liep Werkineh Kiros de marathon van Valencia als tempomaker voor zijn landgenote Letesenbet Gidey. Daarna keerde hij niet meer terug naar Ethiopië, maar vluchtte hij naar Nederland.

Asielzoekerscentra

Eerst verbleef hij in Ter Apel. Sinds februari van dit jaar verbleef hij in de noodopvang van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) in de Zeelandhallen in Goes, maar nu is hij vertrokken naar 's-Hertogenbosch. Daar zal hij vermoedelijk aansluiten bij een Brabantse atletiekvereniging.
Bij de Ter Specke Bokaal in Lisse verbeterde Werkineh Kiros in deze het 46-jaar oude clubrecord van AV'56 op de 3000m. Hij liep maar liefst negentien seconden sneller dan het oude record.

Namens Nederland meedoen

Werkineh Kiros wil zich graag in Nederland vestigen en in de toekomst namens Nederland aan grote wedstrijden meedoen zoals wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Zijn specialiteit is de 5000 meter op de baan.