Vlissingers starten nieuw woonproject op: 'Stukje privé inleveren voor het collectief'

Je hebt ze al in Serooskerke (W) en in Sas van Gent, nu is het de bedoeling dat ook Vlissingen een 'Samen Bouwen Samen Wonen'-project krijgt. Simpel gezegd: op een kavel ergens in de gemeente komen meerdere woningen waar buurtbewoners veel samen doen, op elkaar letten en veel aandacht voor de natuur hebben. "We ontwikkelen als het ware het wonen van Vlissingen in de toekomst", zegt Renée Osté van de projectorganisatie.
Burendag
Foto ter illustratie: bewoners trekken straks regelmatig samen op en dragen hun steentje bij aan het groen in de omgeving © Canva
"Als je kijkt naar de huidige situatie, dan zie je dat iedereen z'n eigen stekje heeft", legt Peter van de Berg van het project de achterliggende gedachte van het project uit. "Wij willen naar een situatie toe waarbij we minder beslag leggen op die ruimte en meer rekening met elkaar houden." Een groene leefomgeving en intensief onderling contact staan hoog op de wensenlijst.

Een logeerkamer delen, met z'n allen

Volgens de initiatiefnemers draagt het project bij aan het oplossen van grote maatschappelijke problemen, zoals woningnood, eenzaamheid, klimaatverandering en de groeiende behoefte aan zorg en nabuurschap, zo valt in de omschrijving van het project te lezen. "We willen wat dingen inleveren die we normaal privé hebben, om het ten behoeve van het collectief te ontwikkelen", zegt Van de Berg.
Hij pikt er als voorbeeld een logeerkamer uit. "Dat is voor onszelf een belangrijk punt, maar wij zeggen: ons huis mag best wat kleiner, we zien af van die logeerkamer, als het project dan maar een logeerkamer heeft waar we gebruik van kunnen maken. Dat kunnen we dan delen met andere mensen."

Huur- en koopwoningen

Het is de bedoeling dat koop- en sociale huurwoningen gecombineerd worden. Hoeveel huizen er uiteindelijk gebouwd zullen worden en waar, is nog niet duidelijk. "Inmiddels zijn we met zo'n twintig mensen", zegt Van de Berg. "We zijn met de gemeente in gesprek over een mogelijke plek voor ons initiatief."
Iedereen is in ieder geval welkom: jong, oud, met of zonder kinderen, alleenstaand, meerdere personen of generaties. Mede-initiatiefnemer Rita Zwagemaker: "Dat maakt ons project bijzonder."
De initiatiefnemers houden zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur een informatiebijeenkomst in de bibliotheek aan de Spuikomweg in Vlissingen.