Hedwigepolder zoekt nieuwe naam: 'Alles mag, er zitten geen eisen aan'

Grenspark Groot Saeftinghe wil de voormalige Hedwige- en Prosperpolder een nieuwe naam geven. Er wordt daarom opgeroepen om ideeën voor een naam in te dienen.
Panoramaheuvel hedwige
De panoramaheuvel in de Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Volgens Wyanda Schop van de provincie Zeeland zit er een logische reden achter de naamsverandering. "Sinds een half jaar stroomt er weer Westerscheldewater door het gebied en is het eigenlijk geen polder meer. Daarom willen we het heel graag een nieuwe naam geven."
De nieuwe naam moet passen bij de identiteit van het grenspark én bij het verleden van de polders, zegt de organisatie achter het grenspark. "Maar het is prima als mensen het de Hedwige willen blijven noemen", vult Schop aan. "Iedereen mag een naam aandragen. Alles mag. Er zijn geen eisen waar zo'n naam aan moet voldoen."

Knipoog naar de geschiedenis

Toch lijkt het Schop leuk als de nieuwe naam een knipoog naar de geschiedenis van het gebied is. "Oude plaatsnamen zoals Spuikom of Pillegat of iets met de families die daar vandaan komen. Er zit zoveel cultuur en historie, er is vast iets leuks te bedenken."
En er zijn ook al suggesties binnen. "Ik zag al van Tol tot Hol. Dat heeft te maken met de tol die vroeger werd geheven als je de Westerschelde en Hol is een knipoog naar het landbouwgebied."

Suggesties van luisteraars

Luisteraars van Omroep Zeeland droegen vandaag ook wat namen aan. Zo werden de volgende namen al geopperd:
  • De Gestolenpolder
  • Het groot verdriet
  • Het Boerenverdriet
  • Het Slikgat
  • Peijspolder
  • PFAS-polder
  • De Verkwanseldepolder
  • Het Verdonken Land van Hedwige
  • De Vervaetpolder - Volgens de luisteraar heeft hij er namelijk al heel wat gordijnen (spandoeken) aan versleten.

Liever iets positiefs

"We zoeken wel iets waarmee we het verleden achter ons kunnen laten", lacht Schop. "Je kunt ook weer denken aan iets met 'verdronken', dat kan natuurlijk. Of iets positiefs, 'Nieuw-Saeftinghe' bijvoorbeeld, dat werd ook al geopperd."
Mensen kunnen tot 29 mei hun ideeën indienen of stemmen op hun favoriete naam via de website van het grenspark. Daarna gaat er een commissie naar de ingezonden namen kijken. Tijdens een open dag op 11 juni wordt dan de nieuwe naam bekendgemaakt.
Tijdspad ontpolderingsprocedure Hedwigepolder
2005: Het kabinet-Balkenende II ondertekent een verdrag met afspraken over nieuwe natuur die er moet komen door schade die is ontstaan door het verdiepen van de vaargeul naar Antwerpen en zegt dat 600 hectare natuurcompensatie in Zeeland nodig is.
2009: Balkenende IV beslist de Hedwigepolder niet onder water te zetten.
2009: Het kabinet besluit dat de Hedwigepolder toch onder water moet. Landbouwminister Gerda Verburg (CDA) en premier Jan Peter Balkenende (CDA) stellen dat zij er alles aan hebben gedaan om alternatieven te vinden, maar ontpolderen blijkt de beste oplossing.
2010: Rutte I neemt in het regeerakkoord op dat de Hedwigepolder niet onder water gaat, maar dat er een alternatief gezocht wordt.
2011: Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) ziet in de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen alternatieven voor de Hedwige.
2012: De Tweede Kamer wijst Blekers plan af. Vlaanderen wil dat Nederland gaat ontpolderen. De Vlaamse minister-president Kris Peeters stelt Nederland een ultimatum. Staatssecretaris van Landbouw, Sharon Dijksma, meldt dat de Hedwigepolder in 2019 onder water komt te staan.
2021: De PFAS verontreiniging van de Westerschelde doet de discussie weer oplaaien, oud-eigenaar Gery de Cloedt wil bij de Raad van State zijn polder terugkrijgen.
2022: De dijken zijn dermate afgegraven dat er een 'point of no return' is bereikt. Eind oktober is het laatste stukje van de dijk weggegraven en stroomt het water de polders in en uit.