OM: Rechtbank moet filmpje moordverdachte Rainée meewegen bij vonnis

De rechtbank moet volgens Justitie het filmpje dat de verdachte van de moord op Rainée Laveist na rechtszaak maakte, meewegen bij het vonnis. In dat filmpje lacht hij om de eis van anderhalf jaar jeugdgevangenis en jeugd-tbs.
Rainée
Rainée Laveist © Omroep Zeeland
Justitie formuleerde de eis tegen de verdachte maandag. Diezelfde avond ging het filmpje met de triomfantelijke verdachte rond op internet. Het Openbaar Ministerie reageerde geschokt. Er komt geen nieuwe strafeis, zegt een woordvoerder van justitie vandaag. Maar er is wel een officieel verzoek gedaan bij de rechtbank om het filmpje aan het dossier toe te voegen. "Dan kan de rechtbank dat meewegen in het vonnis", zegt een woordvoerder.

Belangrijk voor vonnis

"Het OM vindt het belangrijk dat de rechtbank kennis neemt van het filmpje, zodat het kan worden meegenomen in de beoordeling van de zaak", staat in het persbericht van justitie. "Het OM meent dat dit nader inzicht geeft in de houding en de persoon van de verdachte." Deskundigen hebben de verdachte voor de rechtszaak onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat hij licht verstandelijk beperkt is, dat zijn geweten is achtergebleven in de ontwikkeling en dat hij ten tijde van de moord op Rainée verminderd toerekeningsvatbaar was.

Filmpje was pijnlijk

Het filmpje was bijzonder pijnlijk voor de familie van Rainée en zijn vrienden. Zij hadden er juist voor gepleit om de verdachte volgens het volwassenstrafrecht te berechten, omdat ze vinden dat hij een hogere straf verdient. Ze zijn bovendien bang dat de verdachte nog een keer in de fout gaat.
Rainée werd vorig jaar neergestoken in Vlissingen. De verdachte zat destijds nog in zijn proeftijd van de veroordeling voor twee overvallen met geweld. De rechtbank doet op 5 juni uitspraak in de zaak.