Het ringrijseizoen is begonnen, dertien teams streden om de kampioenschapstitel in Biggekerke

Het ringrijseizoen is weer begonnen. Begin mei waren de jongeren aan de beurt en afgelopen weekend streden de volwassen rijders om de kampioenschapstitel in Biggekerke. De beste dertien teams van de afdelingen binnen de Zeeuwse Ringrijders Vereniging deden mee aan deze eerste Ereklasse wedstrijd van het jaar.
Ereklasse ringrijden 1
In Biggekerke werd de eerste wedstrijd ringrijden van het jaar gehouden © Omroep Zeeland
De zon scheen volop, het Kerkplein stond vol met publiek en 39 rijders hadden zich verzameld met als doel zoveel mogelijk ringen steken. Bij de klassewedstrijden rijden de deelnemers, anders dan bij reguliere wedstrijden, in teamverband. "Het team bestaat uit drie leden. We lopen momenteel met twee ringen achter op de rest dus het gaat best goed", zegt Rudy Koets.

Hoog niveau

Alle ruiters keken uit naar deze wedstrijd. "Het is een eer om aan de ereklasse mee te doen. Er is wel veel druk, het niveau ligt ontzettend hoog. De meeste rijders kunnen alle ringen steken en dat maakt het lastiger dan een reguliere wedstrijd, maar ik had er wel veel zin in", zegt Koets.
Ereklasse ringrijden 3
Rudy Koets had uitgekeken naar deze wedstrijd, het is voor hem een eer om in de ereklasse te rijden © Omroep Zeeland
Een stukje verderop staat Sjaak Janse met zijn paard. Hij was onverwachts opgeroepen om mee te doen. "Ik zat vanochtend nog in normale kleren en stond in het publiek. Een rijder kreeg een liesblessure waardoor die de eerste ronde moest opgeven. We hebben snel mijn paard uit de wei gehaald, ik heb me omgekleed dus de dag kreeg ineens een andere wending", zegt Janse lachend.

Grote fan

Helemaal vooraan in het publiek staat Fia Dols uit Apeldoorn. Zij is groot fan van het ringrijden. "Ik volg het al 39 jaar", zegt ze. Alle wintermaanden woont Dols in Apeldoorn, de zomermaanden verblijft ze in Zeeland. "Zodra ik hier aankom schrijf ik alle wedstrijden op mijn kalender zodat ik er geen een mis. Vorig jaar ben ik bij de laatste wedstrijd bij Molenwater geweest, dan moet je heel lang wachten totdat het weer begint. Ik ben blij dat het ringrijseizoen is begonnen."
Ereklasse ringrijden 4
Fia Dols uit Apeldoorn volgt al 39 jaar het ringrijden in Zeeland © Omroep Zeeland
Met deze wedstrijd in Biggekerke is de reeks klassewedstrijden in de komende weken tot juli afgetrapt. "Ik denk dat ik de komende periode zo'n vijf wedstrijden ga rijden", zegt Koets. "Op het eigen dorp, Middelburg, Vlissingen en misschien mag ik nog een demonstratie geven." De 56-jarige Sjaak is iets fanatieker. "Het hangt een beetje af van mijn fysieke gezondheid, maar ik ben van plan zes wedstrijden mee te doen."
Ereklasse ringrijden 2
InIn de ereklasse rijden de beste rijders van de verschillende afdelingen tegen elkaar, de stand wordt bijgehouden door de jury © Omroep Zeeland
Afgelopen weekend is team Domburg 1 kampioen geworden in de ereklasse en kan het hele jaar op die titel teren. Nieuwland 1 volgde op de voet en is reserve kampioen geworden en Grijpskerke 1 eindigde op de derde plaats. Emiel Provoost uit het Domburgse team was de beste rijder van de wedstrijd en werd bekroond met de titel persoonlijk kampioen in de Ereklas.