Zeeuwen over naamsverandering Hedwige: 'Waardeloos en we maken alles kapot'
"Als we de Hertogin Hedwigepolder een andere naam moeten geven, dan kunnen we de Westerschelde ook wel hernoemen: het watercloset van de zuiderburen", zo reageert oud-Statenlid Johan Robesin op de zoektocht van de provincie naar een nieuwe naam voor de Hedwigepolder. Ook andere Zeeuwen zijn het niet eens met het plan van het Grenspark Groot Saeftinghe om de Hertogin Hedwigepolder een andere naam te geven.

Het grenspark, dat onder de verantwoordelijkheid van de provincie valt, riep vorige week Zeeuwen op ideeën in te dienen voor een nieuwe naam van de Hedwigepolder. Volgens Wyanda Schop van de provincie Zeeland zit er een logische reden achter de naamsverandering. "Sinds een half jaar stroomt er weer Westerscheldewater door het gebied en is het eigenlijk geen polder meer. Daarom willen we het heel graag een nieuwe naam geven."
'Waardeloos, onfatsoenlijk en respectloos'
Robesin heeft zich jarenlang ingezet tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder. "Dat de provincie op zoek is naar een nieuwe naam vind ik waardeloos, onfatsoenlijk en respectloos. De provincie vindt het logisch, maar ik zie die logica niet. Ik denk dat de provincie door een nieuwe naamgeving de geschiedenis rondom de polder wil uitwissen. Uitwissen wat er allemaal is gebeurd." De ontpolderingsprocedure van de Hedwigepolder heeft meer dan 15 jaar geduurd.
In Emmadorp, gelegen naast de polder, zijn de Zeeuwen, net als Johan Robesin, niet zo enthousiast over de zoektocht naar een nieuwe naam. Leen Muller uit Zaamslag fietst al jaren rond het gebied. "Ik ben ook amateurfilmer en heb prachtige beelden van hoe de Hedwige eruitzag. Dat is veel mooier dan hoe het nu is. Een nieuwe naam hoeft voor mij daarom ook niet."
'Dezelfde naam'
Een fotograaf uit Hulst is het met Muller eens. "Ik vind het sowieso niet goed dat de polder onder water staat. We maken alles kapot. Ik vind dat de naam gewoon hetzelfde moet blijven." En een wandelaar reageert hetzelfde: "Ik vind het geen noodzaak dat er een nieuwe naam komt."
Mensen kunnen tot 29 mei hun ideeën indienen of stemmen op hun favoriete naam via de website van het grenspark. Daarna gaat er een commissie naar de ingezonden namen kijken. Tijdens een open dag op 11 juni wordt dan de nieuwe naam bekendgemaakt.