Vier van de vijf slechtvalkeieren uitgekomen op Lange Jan

Wederom beschuit met muisjes op de Lange Jan in Middelburg. Vier van de vijf slechtvalkeieren zijn namelijk uitgekomen. De kuikens zijn waarschijnlijk al een paar weken oud, maar ze werden afgelopen dinsdag pas gezien omdat er toen een nestcontrole is geweest. Het is voor het vijfde opeenvolgende jaar dat er broedsucces is op de Lange Jan.
Na jaren weer een vlag op de Lange Jan, ondanks broedende slechtvalken
Na jaren weer een vlag op de Lange Jan, ondanks broedende slechtvalken © Omroep Zeeland / Provincie Zeeland
Om het broedsucces te bevorderen en de slechtvalken zo min mogelijk te storen wordt er sinds een aantal jaren geen vlag meer gehesen op de Lange Jan vanaf de start van de broedperiode totdat de kuikens zijn uitgevlogen. Uit ervaringen van eerdere jaren zou zijn gebleken dat de slechtvalken verstoord worden door de handelingen die nodig zijn om de vlag te hijsen. Daardoor keren ze niet meer terug op het nest, met als gevolg dat de eieren ook niet werden uitgebroed.

Hoe het met kuikens gaat onduidelijk

Dit jaar ging dat even verkeerd. Door een communicatiefout wapperde op Koningsdag de Nederlandse vlag boven de Lange Jan. Nadelige effecten heeft dat vooralsnog niet gehad. Hoe het met de kuikens gaat, is nog niet bekend. Dinsdag gaan er leden van de werkgroep roofvogels Zeeland opnieuw naar de kuikens om ze te ringen en te bekijken hoe het met ze gaat.