Biogaslekkage bij frietfabriek bij Kruiningen

Op het terrein van frietfabriek Lamb Weston aan de Stationsweg bij Kruiningen is maandagavond een lekkage met biogas ontstaan door een gat in een leiding. Inmiddels is het lek gedicht, het overtollige gas dat nog in de leidingen zit, werd afgefakkeld. De werkzaamheden zijn inmiddels hervat. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland vormde het lek geen gevaar voor de omgeving.
Biogaslekkage bedrijf Kruiningen
Bij een bedrijf bij Kruiningen is een biogaslekkage ontstaan © HV Zeeland
Het lek werd rond 22.20 uur gemeld bij de hulpdiensten, die zich vervolgens naar het terrein spoedden om de toestand van het lek te onderzoeken. De brandweer voerde een paar uur lang metingen uit.
"Alleen dicht bij de lekkage op het bedrijfsterrein zijn hogere concentraties biogas gemeten, buiten het terrein zijn geen verhoogde concentraties gemeten. Er is geen gevaar buiten het terrein." Het gas kon wel worden geroken. Omliggende bedrijven zijn daarom gewaarschuwd en werden verzocht ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.

Gaspakkenteam

Volgens de VRZ bevat het biogas vooral methaangas. "Dit is hetzelfde bestanddeel als het reguliere aardgas." Behalve brandweer en politie, was ook een gaspakkenteam aanwezig. Die onderzoekt de lekkage van dichtbij. Rond 00.30 uur liet de VRZ weten dat het lek gedicht was en werd gestart met affakkelen. Dat affakkelen is inmiddels afgerond.