'Rolling Stone' Andries Jumelet neemt afscheid van de Reimerswaalse politiek: 'Ik ga een berg beklimmen!'

Met het vertrek van de 78-jarige Andries Jumelet van de ChristenUnie is een markante bestuurder vertrokken uit de gemeenteraad van Reimerswaal. Jumelet zat er in totaal 25 jaar.
Andries Jumelet
Zo was Jumelet regelmatig te zien, met hoed © Omroep Zeeland
Toen Jumelet toetrad tot de gemeente Reimerswaal deed hij dat voor de RPF, de Reformatorische Politieke Federatie. De RPF ging in 2000 samen met de GPV op in de ChristenUnie.

'Ze dachten dat ik Mick Jagger was'

Jumelet draagt vaak een hoed en vertoont volgens sommigen een opvallende gelijkenis met Mick Jagger van de Rolling Stones. "Zelfs op vakantie in Kroatië dachten ze dat ik Mick Jagger was, haha!"

'Kwarteeuw was véél te lang'

Jumelet is inmiddels 78 en treedt terug nu hij een goede opvolger heeft; de 32-jarige Michiel Visser. Jumelet vindt het hoog tijd dat hij het stokje doorgeeft. "Eigenlijk is die kwarteeuw al véél te lang geweest", merkt hij lachend op. "Maar ik heb het werk altijd met plezier gedaan. Ik heb veel kunnen betekenen voor mensen die zelf tegen ambtelijke muren opliepen en als burger weerstand ondervonden. Hen kunnen helpen, dat is waar ik het meeste trots op ben."
'Rolling Stone' Andries Jumelet neemt afscheid van de politiek
Jumelet manifesteerde zich als een kritisch gemeenteraadslid. Hij was tegen de komst van een megakerk voor 2000 personen in Yerseke. Ook het dossier Zanddijk zit hem nog steeds dwars, de weg tussen Yerseke en de A58. Een nieuwe rondweg door de polder komt er niet, de huidige dijk, druk en kronkelig, wordt opgeknapt: "Ik snap het nog steeds niet dat wanneer zeventig ondernemers vragen te kiezen voor het poldertracé, je de zaak afdoet met de stelling dat Rijkswaterstaat het niet wil. Dan ben je een slecht onderhandelaar."

Eieren en vuurwerk

Die kritische houding werd hem niet altijd in dank afgenomen. Toen Jumelet en zijn vrouw Anneke zich wilden inzetten voor de komst van asielzoekers in de gemeente, in een leegstaand ouderencentrum. kwam hen dat te staan op eieren en vuurwerk tegen de ramen en anonieme dreigbrieven in de bus.
Eieren Jumelet
Het raam van de woning van Jumelet nadat er eieren gegooid waren © Omroep Zeeland
Jumelet wil deze incidenten liever vergeten. Het is nooit duidelijk geworden wie er achter de bedreiging zaten. "Maar dat interesseert me eigenlijk ook helemaal niet", aldus Jumelet.

Zwengelde probleem met pfas aan

In zijn periode als gemeenteraadslid wist Jumelet natuurlijk ook het een en ander te bereiken. Als één van de eerste bestuurders in Zeeland zwengelde Jumelet de pfas-vervuiling in de Westerschelde aan. Hij besefte na het lezen van landelijke stukken dat er een serieus probleem met deze vervuiling in Zeeland was.
Ook kon Jumelet samen met anderen voorkomen dat er een grote opslagloods werd neergezet aan de rand van natuurgebied Yerseke Moer.
Vertrekkend gemeenteraadslid Andries Jumelet van de ChristenUnie in Reimerswaal
Andries Jumelet © Omroep Zeeland
Jumelet kijkt uit naar rustiger tijden, nu hij stopt als gemeenteraadslid. Hij wil zich meer gaan bezighouden met zijn grote hobby fotografie en wil meer de natuur in trekken.

'Ik ga een berg beklimmen'

"Mensen vragen me wel: ga jij niet in een gat vallen? Ik zeg dan: in een gat vallen? Ik ga een berg beklimmen! Ik ga juist omhoog. Er is zoveel meer in het leven dan politiek. Ik ga voorbij de politiek en zie wel wat er op mijn weg komt."
Jumelet blijft formeel nog tot volgende maand lid van de gemeenteraad van Reimerswaal, tot zijn opvolger officieel is geïnstalleerd.