Sparen, uitgeven of schulden aflossen? Dit doen Zeeuwen met hun vakantiegeld

Het heet vakantiegeld, maar je kunt het beter spaarpotgeld gaan noemen. Dat blijkt uit de enquête die Omroep Zeeland heeft gehouden naar de besteding van het vakantiegeld dat op of rond deze datum bij veel mensen op de rekening wordt gestort.
Sparen, uitgeven of schulden aflossen? Dit doen Zeeuwen met hun vakantiegeld
Dit doen Zeeuwen met hun vakantiegeld © ANP
Meer dan duizend bezoekers van de Omroep Zeeland-website hebben de enquête ingevuld en de meerderheid (53 procent) zegt: mijn vakantietoeslag gaat naar de spaarpot. Ruim daarachter, pas op de tweede plaats met 30 procent, komt wat de respondenten betreft de vakantie als besteding van het vakantiegeld.
Onderstaand de top 5. Omdat mensen meerdere bestemmingen voor hun geld mochten opgeven is het totaal meer dan 100 procent.
Als je de respondenten uitsplitst naar geslacht, zie je dat mannen meer verschillende bestedingen aankruisen dan vrouwen. Misschien omdat ze niet kunnen kiezen, of omdat ze méér geld (denken te) krijgen dan vrouwen.

Mannen lossen liever schulden af dan vrouwen

De financiële keuzes tussen mannen en vrouwen liggen bij de meeste onderwerpen niet ver uit elkaar. Op één punt verschillen ze toch sterk. Van de mannen zegt 18 procent dat ze er graag (hypotheek)schulden mee willen aflossen, bij de vrouwen is dat maar 7 procent.

Andere bestemmingen

Bovenstaande ranglijst bevat de meest aangekruiste bestedingen die in de enquête werden genoemd. De respondenten hadden ook de mogelijkheid om zelf een andere, goede bestemming voor hun vakantiegeld in te vullen. Wat blijkt? Veel mensen gebruiken het geld om de belasting te betalen. Ook worden zonnepanelen genoemd en de garagekosten van de auto.
Volgens de directeur van Saman Groep is er een gigantische vraag naar zonnepanelen
Vakantiegeld gaat wel eens op aan zonnepanelen © ANP
Een mevrouw uit Oost-Souburg zei: "Gisteren kregen we net pech met de auto, dus het vakantiegeld is al besteed..."
Een mevrouw in Vlissingen vulde in dat ze het geld steekt het in het bruilofstsfeest van haar dochter en mevrouw in Middelburg gaat van het geld orthopedische schoenen kopen.

Vakantie op afbetaling

"Mijn tweelingzus en ik worden 65. Daar gaat al het geld heen om een groot feest te geven voor 65 mensen", schreef een meneer uit Vlissingen. Maar een mevrouw in Terneuzen gaat nu alvast de theaterkaartjes voor het komende seizoen bestellen.
Maar je kan je vakantiegeld ook achteraf uitgeven, blijkt uit deze reactie van een meneer uit Goes: "Ik ben vorig jaar vijf keer op vakantie geweest, nu ga ik dat afbetalen."