In Tholen en Reimerswaal promoten ze de wasbare luier: 'Er komt echt geen poep in je wasmachine'

Om de grote berg restafval te verkleinen, willen de gemeente Reimerswaal en de gemeente Tholen ouders stimuleren om te kiezen voor de wasbare luier in plaats van de wegwerpvariant. Vandaar dat vandaag in beide gemeenten een proef was met ouders die de wasbare luiers mochten uitproberen. Bij knuffelberen welteverstaan.
Moeders uit Kruiningen oefenen met het omdoen van wasbare luiers
In Kruiningen kwamen elf moeders bijeen om zich te laten informeren over de wasbare luiers. "De kliko zit vol met wegwerpluiers en met dit product kun je toch een verschil maken", zegt Wianca van Iwaarden. Een stukje verderop zit Margriet de Dreu die vooral veel twijfels heeft: "Eerst dacht ik daar ga ik nooit aan beginnen. Ik dacht dan heb je vieze luiers die in je wasmachine moeten, ik vind de luier dik staan bij de baby, maar ik ben vaak thuis dus ik wil het zeker een kans geven."

5500 wegwerpluiers

Een kind verbruikt gemiddeld 5500 wegwerpluiers wat gelijk staat aan 300 kilo luierafval per kind, per jaar. "Dat is zo'n tien procent van het restafval", zegt Annika Huizinga van Branchevereniging Wasbare Luiers. "Je doet ook ontzettend lang met een wasbare luier en je kan hem zelfs voor meer kinderen gebruiken. Het product moet wel op de juiste manier worden gewassen. Zo is het niet verstandig om hem met wasverzachter te wassen en in de droger te gooien", legt Huizinga uit.

Geen poep in wasmachine

Volgens Huizinga is de onwetendheid van mensen de reden dat de meeste ouders nog steeds voor wegwerpluiers kiezen. "Ze zijn bang dat het vies is om de luier bij hun andere was te doen en dat er poep in de wasmachine komt", zegt ze. "Dat is niet het geval want in de luier zit een inlegvel die de ergste ontlasting opvangt en dat vel gooi je weg. Daarnaast stop je de luier in een netje voordat die de wasmachine in gaat. Het komt dus niet direct in aanraking met de rest van de was."
Proef wasbare luiers
De aanwezigen in Kruiningen kregen een starterspakket met wasbare luiers mee naar huis © Omroep Zeeland
In eerste instantie zijn de herbruikbare luiers duurder in aanschaf dan de wegwerp, maar als de luiers intensief worden gebruikt dan zijn de kosten er makkelijk uit te halen. "Een pakket kost duizend euro, maar dan ben je klaar. Terwijl je aan wegwerpluiers gemiddeld vijftienhonderd euro uitgeeft", vertelt Huizinga.

Gemeenschap opzetten

De luier aandoen blijkt nog best een lastig klusje en daarom hoopt Huizinga dat ouders elkaar daarmee in de nabije toekomst kunnen helpen: "Als steeds meer ouders de wasbare luiers aanschaffen kunnen ze aan elkaar uitleggen hoe het werkt. Ons doel is om de branchevereniging overbodig te maken en dat er een natuurlijke gemeenschap staat van ouders die elkaar helpen en informeren", aldus Huizinga.