Weerstand tegen Natuurherstelwet is 'stap in de goede richting', volgens Zeeuwse vissers

De landbouw- en visserijcommissie van het Europese Parlement hebben tegen de Natuurherstelwet gestemd. In de plannen zou vissen in een groot deel van Zeeland verboden worden, omdat het aangewezen natuurgebieden zijn. "Het is een goede stap in de goede richting", reageert Kees van Beveren, namens de Zeeuwse vissers.
De rust is wedergekeerd bij de vismijn in Vlissingen, maar de vissers zijn boos
Vissersboten bij Vlissingen © Omroep Zeeland
Toch plaatst Van Beveren een kanttekening. "We zijn er nog niet. Het is hiermee nog niet definitief. We moeten nog afwachten hoe het verder gaat in het Europese Parlement." Ook de Milieucommissie moet zich dan nog uitspreken. "En dan ook nog het voltallige parlement in een plenaire zitting", zegt Van Beveren. "Dat betekent dat alle landen er ook mee akkoord moeten gaan."

Visserij in de problemen

Het probleem zit hem vooral in het plan van de Natuurherstelwet, vertelt Van Beveren. "De kern van dat plan was om visserij met netten die over de bodem slepen te verbieden. Bijna alle landen die visserij hebben, dat zijn allemaal visserijen met netten die over de bodem slepen. Dus het was niet alleen Nederland die nu in de problemen kwam, maar ook andere visserijlanden. Vandaar dat er gezamenlijk opgetrokken kon worden."

Nog niets zeker.

De tegenstand tegen de Natuurherstelwet is anders dan wat we eerder hebben meegemaakt met het pulsvissen, legt Van Beveren uit. "Toen stonden we veel meer alleen dan in dit dossier." Vanwege deze steun denkt hij dan ook dat de kans niet groot is dat de bodemvisserij verboden wordt. Maar toch is Van Beveren daar nog niet zo zeker van. "Wat er nog altijd in zit, is die selectiviteit, de aanlandplicht. Dat is nog niet van tafel. Daar wordt dan wel echt naar gekeken of dat toch doorgevoerd kan worden."
Toch lijkt het volgens Van Beveren niet realistisch dat er niet meer gevist mag worden met sleepnetten in de Zeeuwse wateren. "Het zou voor ons de nekslag zijn. De Zeeuwse visserij bestaat vooral uit tongvisserij. Dan moet je de bodem beroeren, want tong zit in het zand in de bodem. Dus als je die er niet uit kunt krijgen met zo'n tuig, dan zou ik niet weten hoe het moet, zolang de puls verboden blijft.