Nieuwe Sluis laat nog langer op zich wachten, eind 2024 klaar

De Nieuwe Sluis in Terneuzen moet in het laatste kwartaal van 2024 klaar zijn. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Eigenlijk zou de sluis al twee maanden in gebruik moeten zijn, maar door verschillende oorzaken was die datum niet langer haalbaar.
Kantelen sluisdeur Nieuwe Sluis
Kantelen van de sluisdeur in februari dit jaar © Omroep Zeeland
De openingsdatum van de Nieuwe Sluis werd eerder al uitgesteld van eind 2022 naar 2023. De oorspronkelijke opleveringsdatum van dit jaar was in maart. Die werd uitgesteld door de aanwezigheid van pfas in de bodem, het verwijderen van objecten in de ondergrond en de coronacrisis.

Minder personeel en nieuwe regelgeving

Door corona was er namelijk minder inzet van personeel mogelijk en door nieuwe regelgeving op het gebied van pfas moest de grond op een andere manier worden ontgraven en afgevoerd.
Nieuwe Sluis laat nog langer op zich wachten
Het verwijderen van objecten in de ondergrond, zoals oude gebouwen en kleine bodemverontreinigingen, zorgden ook voor vertraging. Hier was in de planning geen rekening mee gehouden. Om nog meer vertraging te voorkomen is er een extra onderzoek opgezet.

Extra kosten

De vertraging brengt extra kosten met zich mee. Hoe hoog die kosten zijn is vooralsnog niet openbaar gemaakt. Er worden nu gesprekken gevoerd over wie - Vlaanderen of Nederland- voor de extra kosten opdraait.

De Nieuwe Sluis

De Nieuwe Sluis, die in het sluizencomplex van Terneuzen komt, wordt gebouwd zodat er in de toekomst grotere zeeschepen over het Kanaal van Gent naar Terneuzen naar de haven van Gent kunnen varen.
De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is opdrachtgever en aannemerscombinatie Sassevaart bouwt de sluis.
De kosten voor de sluis zouden eerst 934 miljoen euro zijn. Wat de kosten zijn na de vertraging, is niet openbaar gemaakt. Nederland betaalt 190 miljoen mee. Europa betaalt 48 miljoen en de rest wordt betaald door België.