Pollenpiek door het gras, maar hooikoortspatiënten kunnen het beste in Zeeland vertoeven

Niesen, jeukende ogen of erg vermoeid zijn. Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Op dit moment vliegen de pollen door de lucht vanwege het gras. En ondanks die klachten kan je tijdens die pollenpiek het beste in Zeeland verblijven.
Bioloog Maurice Martens
Bioloog Maurice Martens vindt de boosdoeners voor hooikoortspatiënten in het gras bij Burgh-Haamstede © Omroep Zeeland
"Dat komt doordat Zeeland bij westenwind schone lucht krijgt van zee. Daar zitten geen pollen in, want dat komt er hier pas in. Als je aan de kust woont, is dat gunstig", zegt bioloog Maurice Martens. Maar dan moet de wind niet gaan draaien. "Bij oostenwind is dat weer anders. Dan word je getrakteerd op de pollen die uit Brabant komen", legt Martens uit.

Veel grassoorten

Als de bioloog door het grasveld in Burgh-Haamstede loopt, ziet hij al meteen grassoorten die zorgen voor de problemen bij de vier miljoen hooikoortspatiënten in Nederland. "Er bloeien nu heel veel grassoorten. We hebben een koud voorjaar achter de rug en de ontwikkeling van het gras is laat op gang gekomen. En het gras neemt nu echt een spurt", zegt de bioloog. En daarom hebben nu zo'n twee miljoen Nederlands last van hooikoorts door het gras. "Zij kunnen nu hun lol op."
De andere twee miljoen Nederlanders hebben bij bomen en kruiden last van hooikoorts. Volgens de bioloog kan je daarom het hele jaar last hebben van kriebelende neuzen en jeukende ogen door de pollen.
Bioloog Maurice Martens heeft nog wel een aantal tips voor mensen met hooikoorts: