Oranje vlaggetjes kunnen uit de voortuin, aanleg glasvezel Zeeuws-Vlaanderen van start

Ruim een jaar na de lancering gaat vandaag de eerste schop de grond in voor de aanleg van glasvezelinternet in het buitengebied van Zeeuws-Vlaanderen. Huishoudens in kernen waar grotere telecomproviders nauwelijks tot geen plannen hebben voor de aanleg van glasvezel konden zich tegen betaling aanmelden voor een eigen verbinding van Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen
Aangemelde adressen kregen een oranje vlaggetje, om andere huishoudens over te halen © Omroep Zeeland
Ze popten als tulpen in de Zeeuws-Vlaamse voortuinen op. De oranje witte vlaggetjes die aangemelde huishoudens kregen van Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen. Je kon tijdens een tochtje door de kleine kernen en het buitengebied niet om het gratis promotiemateriaal heen, vooral bedoeld om andere bewoners over te halen ook te kiezen voor een snellere internetverbinding via het bedrijf.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen richt zich vooral op kernen en gebieden waar de grotere providers zoals DELTA en KPN geen plannen hebben voor de aanleg van glasvezel. Waar deze bedrijven in de grotere kernen gratis glasvezelverbindingen aanleggen, moeten huishoudens bij Glasdraad tussen de 200 en 2.300 euro betalen. Het grootste bedrag is voor adressen buiten de kernen die verder van de openbare weg liggen, zoals bijvoorbeeld boerderijen.
Vorige maand werd bekend dat Glaspoort, een samenwerking tussen KPN en pensioenfonds ABP, een meerderheidsbelang wil in het moederbedrijf van Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen. Als eerste stap heeft het samenwerkingsverband nu 50 procent van de aandelen in hand.
De oranje witte vlaggetjes staan er nog, maar zijn lang niet allemaal meer zo fris en fruitig als een jaar geleden. Maar dat deert ook niet, want vandaag wordt in Hoek dan eindelijk gestart met de eerste meters van het nieuwe netwerk. "Het is een mooi moment waar we al een tijd naartoe leven", zegt Martijn Betlem van Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen in het radioprogramma Zeeland wordt wakker.

Hoek is startpunt

De verbinding komt bij Terneuzen Zeeuws-Vlaanderen binnen en buigt dan af naar Hoek. Het is overigens niet de allereerste schop die vandaag de grond in gaat. De afgelopen weken zijn er al werkzaamheden verricht, zo is er al een zogenoemd pop-station gebouwd. "Dat is een locatie waar de apparatuur van de providers komt te staan", zegt Betlem. "Vanaf daar beginnen we. Gaan we eerst naar het westen van Zeeuws-Vlaanderen om dan vervolgens naar het oosten te gaan."
Kaartje aanleg glasvezel Zeeuws-Vlaanderen
De planning van de aanleg van glasvezel in Zeeuws-Vlaanderen © Glasdraad
De planning is dat de aanleg eind 2024, misschien begin 2025 helemaal klaar is. Maar Martijn Betlem houdt daarbij wel een paar slagen om de arm in verband met mogelijk vertragingen. "Maar dat zou dan hoogstens een paar maanden zijn. Maar op de vijftig tot honderd jaar dat we er gebruik van kunnen maken, is dat niet veel."

Van uitstel kwam geen afstel

Even zag het er naar uit dat de vlaggetjes niet voldoende effect hadden. Glasdraad had als eis dat minimaal 40 procent van de huishoudens in het buitengebied zich moest aanmelden. Gebeurde dat niet, dan was het project niet haalbaar. Toen in juli vorig jaar de eerste deadline was verstreken, bleef de teller steken op 31 procent.
Door het verlengen van de inschrijftermijn, het verlagen van de ondergrens en het uitsluiten van een aantal kernen, bleek het project toch haalbaar en kan vandaag dus worden gestart met de aanleg.