Veel kleine scholen overleven het niet, maar de Klimop in Dreischor wel en daarom was het feest

De afgelopen jaren zijn veel kleine scholen uit de provincie verdwenen. Maar in Dreischor wordt volop feest gevierd. De basisschool mag daar namelijk blijven. En daarom is het hele dorp in feeststemming.
Feest dreischor 1
Op het feest in Dreischor bij basisschool de Klimop was ook een kleedjesmarkt © Omroep Zeeland
Het schoolplein lijkt wel omgetoverd tot festivalterrein. Overal hangen vlaggetjes en worden kinderen geschminkt. Ook zijn er springkussens en is er popcorn en een kleedjesmarkt. André Koster, directeur van basisschool De Klimop. "We hebben flink uitgepakt. We zijn ook ontzettend blij dat nu duidelijk is geworden dat onze mooie dorpsschool in Dreischor kan blijven. En dat vieren we vandaag."
feest dreischor 4
Op het schoolplein van basisschool de Klimop staat een wegwijzer met alles wat er te doen is © Omroep Zeeland
Als de school niet in Dreischor mocht blijven, moesten de kinderen en leraren verkassen naar Nieuwerkerk. En dat zagen de kinderen ook niet zitten. "Anders moet je de hele tijd met de auto", zegt Jinte Bol uit groep 5.
"Dan zit je toch een flink aantal kilometers verderop", reageert Koster. "Wij vervullen eigenlijk een soort regiofunctie. Er komen ook kinderen uit Zonnemaire, uit Noordgouwe maar ook uit Sirjansland. De verwachting is eigenlijk dat de instroom gaat toenemen."
Feest Dreischor 2
De tafeltennistafel werd gebruikt voor het popcornapparaat, ook konden er suikerspinnen worden gehaald © Omroep Zeeland
Ook de ouders zijn blij dat de school in Dreischor mag blijven. "Ik heb drie kinderen hier op school zitten", vertelt Martine Varel. "De oudste zit in groep 6 en de jongste in groep 2. Het duurt dus nog eventjes voordat we niet meer in de basisschoolperiode zitten. Wij hebben heel bewust gekozen voor een kleine dorpsschool. Het was even schrikken toen het gesprek kwam dat de school mogelijk zou stoppen."
Voor Martine is vooral de kleinschaligheid van de school belangrijk. "Iedereen kent iedereen. Er is best veel sociale controle. Het is heel vrij, het is open. Er heerst een hele makkelijke mentaliteit, ook onder leerkrachten. Je kunt altijd binnen lopen. Dat voelt heel prettig aan."