Gigant vaart over Westerschelde: 'Ik heb er 45 minuten op moeten wachten, maar wat een mooi plaatje'

Een handjevol mensen stond bij Michiel de Ruyter in Vlissingen om een glimp op te vangen van het recordschip de MSC Loreto. Monica Sanderse was één van hen. "Ik stond er iets voor 19.00 uur", vertelt ze. "Ik heb er 45 minuten op gewacht, lege maag (want vanaf het werk doorgefietst) maar wat een mooi plaatje."
Het schip voer vanaf Breskens richting Antwerpen. Mocht je alle containers, die de MSC Loreto kan vervoeren, op een trein willen zetten dan wordt dat een trein van 177 kilometer lang. Oftewel: als de locomotief voorbij het station Kapelle-Biezelinge rijdt, rijdt de achterste wagon net over de grens bij Venlo.

Spotten in Vlissingen

In Vlissingen stond ook Tim Adriaanse en Joy klaar met hun camera om een glimp op te vangen van het recordschip. Met succes. "Aan het begin van de avond heb ik wat plaatjes geschoten van het grootste containerschip, de Loreta van MSC, vanaf de Boulevard van Vlissingen", vertelt hij.
Het schip kwam ook vlak langs de Scheldeboulevard in Terneuzen. De meeste scheepsspotters stonden het containerschip op te wachten bij de Oost Pier, een plek waar je dichter bij de vaargeul kunt komen. Daar stonden onder andere Jack-Jan en Chambica, die de tocht langs Terneuzen vastlegden.
Marianne de Visse was in Hansweert om naar de Loreto te komen kijken. Ze verbaast zich over de grootte. "Het is ongeveer een flatgebouw", zegt ze. "Het is toch wel heel mooi, knap al die containers daarop. Ik vind eigenlijk ook wel dat hij best dichtbij komt. Dat had ik niet veracht."

Net terug van avondvierdaagse

John Minnaard kwam net van de avondvierdaagse en kwam ook even kijken. "Ik zag hem eigenlijk boven de dijk uitsteken, dus ik dacht: ik ga even kijken." Het schip is zo groot dat je hem van ver aan zit komen. "Volgens mij is het wel een groot ding. Hij valt best op. De rest zijn maar kanootjes, vergeleken met de andere schepen. Het is fascinerend, dat zo'n groot apparaat blijft drijven."
Ook Huib van de Visse vindt het een imposant gevaarte. "Zoveel containers. Ik heb denk nog nooit zo'n groot schip gezien. Dit is wel heel apart hoor."
Spotters zitten in Hansweert met de verrekijker klaar om de MSC Loreto te zien
Het containerschip MSC Loreto vaart vanuit Rotterdam naar Antwerpen. Het schip kan maximaal 24.346 TEU (standaardcontainers) vervoeren, en daarmee is het het grootste schip ooit op de Westerschelde.
Het was vandaag voor het eerst, maar zeker niet de laatste keer dat de MSC Loreto op de Westerschelde is te bewonderen. Het hagelnieuwe schip wordt door de rederij standaard ingezet op de vaarroute tussen Azië en Europa, waarbij Antwerpen en ook Rotterdam tot de vaste bestemmingen horen.

Record op papier

Overigens is het record van de maximale containercapaciteit vooral leuk op papier. In de praktijk komt het vrijwel nooit voor dat de volledige capaciteit wordt gebruikt. En zeker niet op de Westerschelde. Vanwege de veiligheid zijn er een aantal restricties waar de scheepvaart zich aan moet houden. Een van die regels is, is dat een schip op de Westerschelde niet dieper mag zijn dan 15,5 meter. De MSC Loreto zou 17,5 meter diep steken als het maximaal beladen zou zijn en dat is dus twee meter boven het maximum.