Goes wil panden opvang Oekraïners kopen

De gemeente Goes wil een bedrag van ongeveer 2,3 miljoen euro uittrekken voor de aankoop van drie huizen waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Die panden worden nu gehuurd, maar half juli loopt de huurovereenkomst af.
Stadskantoor Goes
Het stadskantoor van Goes, waar het dagelijks gemeentebestuur zit © Omroep Zeeland
Het gaat om huizen aan de Bocht van Guinea 7, Pyntorenstraat 10-12 en Zonnebloemstraat 45-47. Daarin zijn nu ook al Oekraïense vluchtelingen ondergebracht.

Meer vluchtelingen

Vorig jaar moest er snel iets geregeld worden voor de opvang van die mensen. Vandaar dat huizen werden gehuurd, vaak voor een periode van een halfjaar. Goes wil meer stabiliteit in de situatie, nu blijkt dat de oorlog langer duurt en er zeker nog meer Oekraïense vluchtelingen naar Goes zullen komen. Per 1 juli zijn er in totaal 350 opvangplekken beschikbaar. Dat is inclusief de 140 plekken die daarvoor gerealiseerd worden aan de Nassaulaan en het Stationspark.

Overlast

Volgens het gemeentebestuur heeft de opvang van de Oekraïners tot dusver niet geleid tot overlast. Dat was anders toen de panden nog gebruikt werden om onderdak te bieden aan arbeidsmigranten. Met de aankoop van de drie huizen wil Goes ook inzetten op ontwikkelingen voor de langere termijn. Zodra de opvang van de Oekraïense vluchtelingen niet langer noodzakelijk is, ziet de gemeente mogelijkheden om op die plekken nieuwe woonprogramma's te ontwikkelen voor ouderen, starters en voor flexwonen.
De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de aankoop van de panden.
Dit is een bijdrage van Streekomroep De Bevelanden.