Het waterbassin op de camping van Jos zit al vol en dus heeft hij tijdens Pinksteren even niets aan plassende toeristen

In een enorm bassin achter de camping van Jos Westerbeke uit Serooskerke (W) ligt bijna 20.000 kuub (meer dan twintig zwembaden van 25 meter) water te wachten op boeren die met droogte kampen. Maar die zullen door de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden voorlopig niet aankloppen. En dus geen handel in water dit Pinksterweekend, terwijl het bassin ondanks dat er geen regen wordt afgegeven makkelijk aangevuld had kunnen worden. Met rioolwater van de campinggasten.
Jos Westerbeke
Campinghouder Jos Westerbeke voor zijn waterbassin in Serooskerke (W) © Omroep Zeeland
Westerbeke is een campinghouder met gevoel voor technische ontwikkeling. En dus legde hij een waterbassin aan dat niet alleen met regenwater aangevuld kan worden, maar ook met rioolwater van de ruim 2.000 gasten op zijn camping Olmenveld. Door een grote waterzuivering op de camping wordt het mogelijk om het water voor agrarische doeleinden te gebruiken.
"Het is een verdienmodel, maar er zit ook een maatschappelijke gedachte achter", zegt Westerbeke. "Ik wil boeren die met droogte te kampen hebben graag helpen. Maar dat is nu even niet nodig. Niet goed voor mijn portemonnee, maar ik gun de boeren ook goede omstandigheden, hoor. Ze hebben het al moeilijk genoeg."

'Het eet geen brood'

Afgelopen zomer kon Westerbeke meerdere boeren helpen met zijn water, maar nu blijft hij ermee zitten en moet hij noodgedwongen water in de sloot laten lopen in plaats van eruit. Toch zit de campinghouder er niet echt mee. "Het eet geen brood zal ik maar zeggen. En wie weet komt er nog wel een droge periode aan en dan kan ik het weer goed gebruiken."
Droge akkers in Zeeland.
Van droge akkers in Zeeland is voorlopig geen sprake © Omroep Zeeland
Door de technologie die Westerbeke gebruikt kan hij zijn bassin ook aanvullen als het niet regent. Want naar de wc en onder de douche gaan zijn campinggasten altijd. Ook komend weekend had hij dus weer veel water kunnen opvangen om later land mee te beregenen.
Maar ja, het bassin zit vol. En dus zal het gezuiverde douchewater van de toeristen deze keer in de sloot belanden.