Vliegtuig vliegt in de nachtelijke uurtjes kriskras over Zeeland, dit is waarom

Misschien lag jij er ook wel van wakker, het vliegtuig dat vannacht kriskras rondjes vloog over Zeeland. Bij Omroep Zeeland en bij het vliegveld waar het vliegtuig opsteeg kwamen meerdere vragen binnen. Wat is er aan de hand?
Flightradar 26 mei
Het vliegtuig vloog kriskras over de provincie © Omroep Zeeland
Op de radarkaart van Flightradar24 is te zien dat het tweemotorige toestel is opgestegen op Antwerpen Airport. Vervolgens is het vliegtuigje, een Cessna 440 Titan, via België in Zeeland aangekomen. Daar verandert het bizarre vliegpatroon op iets wat op het gekras van een peuter lijkt.

Niet onopgemerkt door Zeeuwen

Het toestel vliegt over Axel, draait onder meer wat cirkels ter hoogte van Kloosterzande, vliegt nog wat heen en weer over Zeeuws-Vlaanderen om na een oversteek over de Westerschelde ook schijnbaar willekeurige rondjes te draaien op Zuid-Beveland en Walcheren. Het gedraai van het vliegtuigje rond middernacht blijft niet onopgemerkt bij inwoners die de slaap proberen te vatten.

Leren vliegen in het donker?

Navraag bij Vliegveld Midden-Zeeland levert niet meteen het antwoord op. Volgens directeur Enno Belderok zou het kunnen gaan om een navigatie-oefening of een piloot die moet leren vliegen in het donker.

Foto's maken

Dan maar terug naar de bron, daar waar de Cessna 440 Titan is opgestegen: Antwerpen Airport. Een medewerker daar weet meteen waar het over gaat. "Vanuit België kregen we ook al vragen." Het gaat volgens haar om een toestel van West Aviation Club. "De kans is groot dat ze hier en in Zeeland vlogen voor foto's. Bedrijven huren dit vliegtuig in om bijvoorbeeld natuurfoto's te maken of foto's van pijpleidingen." Foto's maken midden in de nacht? Ja dat kan, zegt de woordvoerder. "Het was een heldere nacht."