Geheime knalblauwe Audi en miljoenen achterover gedrukt: accountant zit huilend in de rechtszaal

Toen hij met een knalblauwe dure Audi aankwam op zijn werk gingen de wenkbrauwen wel even omhoog, maar verder kon de nu 44-jarige accountant uit Middelburg jarenlang ongemerkt de bankrekening van zijn baas plunderen. Pas na ruim 6,1 miljoen euro werd hij gepakt. Vandaag eiste justitie vier jaar cel tegen hem in de Middelburgse rechtbank.
Veere houdt geld over
De man heeft miljoenen gestolen van het bedrijf © Pixabay
Het ging opvallend makkelijk. Het enige wat hij moest doen was het wachtwoord van een collega kraken en dat was een eitje. Omdat de licenties voor computerprogramma's zo duur waren, gebruikten meer collega's haar werkplek. "Ze gebruikte oplopende nummeringen achter hetzelfde wachtwoord", legde de verdachte in de rechtbank uit. Met haar computer kon hij betalingen klaarzetten, die hij zelf goedkeurde.

'Geen slecht salaris, maar waar komt dit vandaan?'

De man werkte als accountant bij Industrial Services in Vlissingen, een vestiging van een groot Amerikaans bedrijf dat in 2022 een omzet van bijna een miljard euro had. Hij kwam in 2011 in dienst en maakte in 2017 - toen de fraude al volop aan de gang was - promotie.
"Ik vertrouwde hem volledig", heeft zijn leidinggevende verklaard bij de politie. "Hij was erg intelligent. Toen hij met die auto aankwam, zei ik: 'Je hebt geen slecht salaris, maar waar komt dit vandaan?' Hij vertelde dat hij geld van zijn ouders had gehad."
De eerste jaren sluisde hij tonnen weg. Daarvan kocht hij dure kleren en horloges, boekte vluchten met een privévliegtuig en trakteerde collega's op reisjes. Genieten deed hij er niet van, vertelde hij tijdens de rechtszitting. "Ik kocht veel dingen, omdat ik er een goed gevoel van kreeg, maar ik was er niet blij mee."

Auto uit het zicht van zijn vrouw

Hij vluchtte af en toe naar Londen, omdat de druk te groot was. De mooie dure auto stalde hij in een loods, uit het zicht van zijn vrouw. En ook de dure spullen zette hij in een opslagruimte. "Ik reed af en toe in die auto. Dan reed ik naar de loods en wisselde van auto."

Geen sprake van wroeging

Na een paar jaar begon hij het gestolen geld - meer dan een miljoen per jaar inmiddels - te gebruiken om te investeren in bedrijven. Tegen de rechtbank vertelde hij vandaag dat hij met die investeringen geld probeerde te verdienen om zijn werkgever terug te betalen. De officier van justitie had twijfels bij zijn verhaal. "In 2016 betaalde hij drie ton terug, maar in 2017 verduisterde hij opnieuw zes ton. Dus van spijt of wroeging lijkt geen sprake."
Ik denk dat ik zo vastzat in mezelf, dat ik geen uitweg zag.
Verdachte van verduistering
Een audi R8
De verdachte kocht onder meer een dure Audi (foto ter illustratie) © Pixabay
Zijn vrouw, inmiddels zijn ex, wist niets van de fraude. Ze hadden gescheiden bankrekeningen, zijn vrouw dacht dat hij het druk had met zijn werk en daarom vaak weg was. "Ik was in een gemoedstoestand waarin ik niet overzag wat ik aan het doen was", zei de verdachte vandaag tegen de rechters. "En hoe diep ik mezelf in de problemen aan het graven was. Ik was aan het vluchten voor de realiteit. Privé liep het niet, op het werk niet, ik kon lastig omgaan met mijn eigen emoties."
Hij was ook boos, gaf hij toe. Boos dat er managers waren die wél hoge bonussen kregen.

Een eenzaam bestaan

"Dat lijkt me een eenzaam bestaan", zei de rechter. "Ja", zei de man. "Ik denk dat ik zo vastzat in mezelf, dat ik geen uitweg zag." Hij vertelde dat hij heeft overwogen om voor de trein te springen. Een paar maanden nadat hij zou hebben besloten om te stoppen met stelen, werd hij tijdens een reorganisatie ontslagen. Vlak daarna kwam de fraude aan het licht.
Het bedrijf deed aangifte en won drie jaar geleden de civiele rechtszaak die het tegen zijn voormalige accountant aanspande. De man moet al het gestolen geld terugbetalen. Hij betaalt nu maandelijks vierhonderd euro en moet dat waarschijnlijk nog heel lang doen.

'Mes op de keel gezet'

Bovendien werd hij geschrapt als registeraccountant. Hij mag dat beroep tien jaar lang niet uitoefenen. "Het mes werd hem op de keel gezet", zei zijn advocaat Ilse van der Meer.
De gevangenisstraf van vier jaar die het Openbaar Ministerie vandaag eiste zal het weinige wat hij nog heeft kapotmaken, volgens Van der Meer. De man heeft inmiddels weer een baan bij een werkgever die weet wat hij heeft gedaan. Het contact met zijn jonge kinderen is beter dan ooit en hij heeft zijn psychische problemen dankzij therapie onder controle.

'Tweede kans benutten'

De verdachte huilde toen hij het laatste woord kreeg in de rechtbank. "Ik heb geprobeerd mijn leven op de rit te krijgen, werk te zoeken en openheid van zaken te geven. Mijn kinderen weten ervan, ik ben blij dat ik ze in mijn leven heb. Ze houden me op het rechte pad. Ik heb een tweede kans gehad, die probeer ik te benutten."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.