Bedrijf van SGP-raadslid krijgt 25.000 euro boete: 'Niet de reden dat ik stop als raadslid'

Volgende maand neemt hij afscheid. Fractievoorzitter Florus van der Paauw van de SGP op Schouwen-Duiveland. Eerder gaf hij als reden op dat hij wilde stoppen omdat het werk in de gemeenteraad niet meer te combineren is met zijn eigen bedrijf Comgoed, waar hij directeur van is. Maar deze week heeft de bestuursrechter het bedrijf veroordeeld tot een boete van 25.000 euro, omdat er fouten zijn gemaakt met het leveren van mest. Volgens Van der Paauw heeft de hele rechtszaak er niets mee te maken.
Florus van der Paauw neemt afscheid
Florus van der Paauw neemt afscheid © SGP Schouwen-Duiveland
Een opmerkelijk detail in de uitspraak van de rechter die onlangs gepubliceerd is, is dat Florus van der Paauw tijdens de behandeling wel over het stopzetten van zijn raadslidmaatschap gesproken heeft. In het verslag staat: "Tijdens de zitting heeft [naam] (Van der Paauw, red.) verklaard dat de boetes voelen alsof hij wordt veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Als de boetes blijven staan, stopt hij als gemeenteraadslid."
Maar bij navraag ontkent de SGP-fractievoorzitter dat zo gezegd te hebben in de rechtszaal. "Ik heb gezegd: als ik hier word veroordeeld, dan kan ik beter stoppen als raadslid. En toen heeft de rechter gezegd: zo moet je dat niet zien, want hiervoor hoef je niet te stoppen. Dat zei de rechter."

Waar draaide de rechtszaak om?

Het bedrijf Comgoed levert compost, biomassa, champost en grond- en reststoffen. Volgens Van der Paauw vervoert het bedrijf zo'n 4000 vrachten per jaar. Deze zaak draait om 67 vrachten champost in de periode tussen januari 2019 en mei 2020.
Champost is champignonmest. Het probleem bij die 67 vrachten is dat ze niet goed geregistreerd waren. Normaliter is het zo dat een registratieformulier voldoende is als het product gelijk naar een eindgebruiker gaat, bijvoorbeeld een boer.
Maar in die 67 gevallen ging het niet naar een eindgebruiker, maar naar een bedrijf in Nederland dat het niet zelf ging gebruiken. Vervolgens heeft die klant van Comgoed het naar Frankrijk gebracht. Dat mag, maar dan moet er volgens Van der Paauw een GPS-systeem worden aangezet zodat de lading te volgen is. En dat is niet gebeurd. Volgens de fractievoorzitter is het een handelingsfout van de planningsafdeling geweest die had moeten regelen dat het systeem zou worden ingezet bij die 67 leveringen.
Begin dit jaar is het systeem veranderd. Als het bedrijf nu een klant invoert wordt automatisch aangegeven wanneer zo'n GPS-systeem moet worden gebruikt. Volgens Van der Paauw zou zo'n fout nu ook niet meer gemaakt (kunnen) worden. Het bedrijf Comgoed heeft volgens de fractievoorzitter wel bij de rechter aangetoond middels een ander volgsysteem waar die 67 vrachten gereden hebben en laten zien dat het enkel en alleen naar dat bedrijf in Frankrijk is gegaan.
Op de vraag of de zaak op geen enkel moment meegespeeld heeft bij de gedachtegang om te stoppen als fractievoorzitter en raadslid zegt Florus van der Paauw: "Nee, nee, nee. Die beslissing was al lang bekend. Want ik wou eigenlijk bij de verkiezingen al stoppen. Toen ben ik overgehaald om door te gaan. Dat weet trouwens de coalitie ook en het (SGP red.) bestuur ook dat ik zou stoppen. Alleen in het belang van de verkiezingen hebben ze gevraagd of ik toch nog even lijsttrekker wilde zijn.

Politiek verslaggever Heiko Strietman over de politieke kant van de zaak

Het is niet voor het eerst dat een Zeeuwse politicus al dan niet in persoon wordt veroordeeld door een (bestuurs)rechter tot het betalen van een boete vanwege een overtreding. Aanblijven is dan zelfs mogelijk al staat in dit geval het afscheid van Van der Paauw dus al gepland.
Dat hoeft politiek gezien dus geen probleem meer op te leveren. Daar komt nog bij dat het bedrijf niet in de gemeente Schouwen-Duiveland staat maar buiten Zeeland in de gemeente Goeree-Overflakkee. Maar opmerkelijk is wel dat Van der Paauw deze zaak naar eigen zeggen niet gedeeld heeft binnen zijn fractie of gemeld heeft aan het SGP-bestuur. Naar eigen zeggen omdat hij deze uitspraak niet verwacht had.
Door het vertrek van komende maand is een eventuele politieke angel, voor zover die er zou zijn gekomen, er dus al uit, al blijft Florus van der Paauw erbij dat de hele rechtszaak losstaat van zijn vertrek.
Hoewel de uitspraak enkele dagen oud is zegt Florus van der Paauw nog van niets te weten. "Ik heb de motivatie nog niet bestudeerd en heb ook niets gehoord van mijn advocaat." Van der Paauw zegt na de Pinksterdagen de uitspraak met de advocaat van het bedrijf te willen bestuderen. Daarna gaan ze kijken of ze al dan niet in hoger beroep gaan. Daar hebben ze zes weken de tijd voor.