Vliegeraars en bezoekers genieten van orka's, walvissen, teddyberen en nog veel meer in Renesse

Al ver voordat je voeten het zand raken, zie je de kleurrijke vliegers boven de duinen uitsteken. Grote teddyberen deinen op hun buik in de wind, terwijl een walvis richting de Noordzee 'zwemt'. Daar tussendoor navigeren koeien, vissen, een zeester én toeristen, met fototoestel in de hand. Je komt bijna ogen tekort op het strand bij de zesde editie van het vliegerfestival Renesse.
Ontelbaar veel vliegers kijken op het vliegerfestival Renesse
"Hier word ik heel blij van. Echt supermooi dat er zoveel vliegers zijn én zoveel enthousiaste mensen die samen vliegeren." Ginwah Man uit Vleuten heeft net met z'n vrouw een dolfijn aan zijn lijn geknoopt. Bovenaan deint een octopus. Ginwah is fervent vliegeraar. "Het is mijn hobby, ik vind het leuk om vliegers op te laten en heerlijk om lekker buiten te zijn."
Hij grinnikt even op de vraag hoeveel vliegers hij heeft. "Ontelbaar. Echt heel veel."
Vliegerfestival Renesse
Ginwah Man uit Vleuten doet samen met zijn gezin mee aan het vliegerfestival © Omroep Zeeland
Ook vliegeraar Stephen Versteegh uit Rotterdam, die een stukje verderop staat, durft het niet te zeggen. "Over de honderd." Hij en zijn team hebben vandaag flinke vliegers de lucht in gedaan. "Een gewone vinvis van 22 meter en de bultrug is 18 meter", wijst hij. "Wij proberen mensen te laten ervaren hoe groot een walvis is, dus ze zijn allemaal op ware grootte gemaakt."

'Blij dat we even kunnen zitten'

Hij kan nu even uitrusten: alle vliegers hangen in de lucht. "We zijn drie, vier uur bezig geweest om alles in de lucht te zetten, dus we zijn blij dat we even kunnen zitten", grijnst hij. Helemaal op z'n lauweren rusten is er niet bij, de vliegers kunnen zo ineens weer naar beneden vallen. "Als de wind onstabiel is, is het toch wel wat werk om de vliegers in de lucht te houden", zegt ook Ginwah. "Maar vandaag gaat het goed, lekker windje."
Uitrusten doet vliegeraar Ronald Kuijpers uit Drunen maar weinig. "Er staat een stevig windje", grinnikt hij. Hij heeft ook niet zo'n grote, dobberende vlieger bij zich, maar een snelle tweelijnsvlieger, die constant zijn aandacht vraagt. "Je moet iets meer bewegen in plaats van statisch kijken", antwoordt hij, terwijl hij de vlieger geen seconde uit het oog verliest. Hij maakt deel uit van een vliegerteam dat demonstraties geeft. "We willen mensen laten zien dat er meer mogelijk is dan alleen een beetje op en neer vliegen."
Vliegerfestival Renesse
Stephen Versteegh (midden) met zijn familie en team © Omroep Zeeland
De nog vrij stevige wind van zee waar sommige badgasten ongetwijfeld een beetje van gebaald hebben vandaag, blijkt perfect voor het festival. "We kunnen ook grote objecten oplaten", zegt organisator Rob Rameau. "Alle vliegeraars hebben namelijk verschillende vliegers mee, zodat ze kunnen inspelen op de wind. Rameau: "Bij windkracht drie kan je grote vliegers inzetten van 60 meter groot, als het hard waait, moet je omschakelen naar kleine vliegers."

Team uit Australië

Het vliegerfestival is inmiddels toe aan z'n zesde editie en wordt ieder jaar groter, zegt medeorganisator Henk Boelens trots. "Op dit moment hoort het bij de grootste festivals van Nederland." De ruim honderd deelnemers komen vooral uit Nederland, maar ook uit Polen, Luxemburg, België, Frankrijk... "We hebben zelfs een team dat uit Australië komt."
Met nog één dag te gaan is Boelens nu al tevreden. "Ik zeg altijd: 'Als je één dag mooi weer hebt in een weekend, is het al geslaagd.' We hebben er al twee!" Hij wordt zelfs een beetje emotioneel als hij naar alle vliegers kijkt. "Hoe het enthousiasme van de vliegeraars ook naar ons toekomt... Wat wil je nog meer?"