Inbrekers proberen er met brandkast kerk Oost-Souburg vandoor te gaan

Onbekenden hebben afgelopen nacht ingebroken in de kerk aan het Oranjeplein in Oost-Souburg. Koster Piet de Haan ontdekte de inbraak toen hij alles in gereedheid wilde brengen voor de eredienst voor Pinksteren vanmorgen.

De koster van de kerk van de Protestantse gemeente keek vanmorgen vreemd op toen in eerste instantie het hek niet open wilde. Hij liep via het andere hek via de achterdeur de kerk binnen en zag veel rotzooi op de vloer liggen. Uit het kleine kamertje van de kerk bleek de brandkast verdwenen te zijn. "Daar schrik je van", vertelt De Haan. "We hebben zaterdag een Tweede Kans-markt gehouden en er lag bijna 5600 euro in de brandkast. En dan is het wel even schrikken."

Brandkast

Uiteindelijk bleek de brandkast aan de binnenkant van het hek, buiten te staan. "Ze hebben hem waarschijnlijk niet open kunnen krijgen", vertelt De Haan. De brandkast is ook met de sleutel niet meer open te krijgen, dus het is niet zeker dat het geld er nog in zit.

Pinksterdienst buiten gehouden

De eredienst voor Pinksteren heeft de gemeente noodgedwongen buiten gehouden. "We hebben de stoelen, banken en de piano naar buiten gereden." De kerkgemeenschap reageerde verbaasd en geschrokken op het nieuws van de inbraak.
Inbrekers probeerden met brandkast kerk Oost-Souburg vandoor te gaan
Door de inbraak verhuisde de dienst naar buiten © Lenie Boogaard
Koster de Haan denkt dat de inbrekers waarschijnlijk over de muur geklommen zijn en de nooddeur hebben opengebroken. De politie heeft de zaak in onderzoek.
Inmiddels is het volgens de koster gelukt om de brandkast open te maken. Alles zat er nog in. "Een geluk bij een ongeluk", aldus koster De Haan als hij terugkijkt op deze bewogen dag.
Luister hieronder het gesprek met koster De Haan:
Koster Piet de Haan laat zien waar de inbrekers zijn geweest