Noordenwind blijft kou onze richting op blazen, dit betekent het voor onze zomer

De warme voorjaarsdagen zijn dit jaar op een hand te tellen en dat heeft alles te maken met de aanhoudende noordenwind. "Het is nog maar de vraag of we een mooie zomer krijgen", zegt weerdeskundige Jos Broeke. "De noordenwind moet echt gaan draaien naar het noordoosten of het oosten. Dan kan de temperatuur omhoog schieten."
Weerdeskundige Jos Broeke
Weerdeskundige Jos Broeke weet nog niet of we een mooie, warme zomer krijgen © Omroep Zeeland
Al weken waait er een koude noordenwind. Gedurende de dag neemt die ook nog eens in kracht toe. Het zorgt voor een koud voorjaar. "We zijn best wel verwend geraakt de afgelopen 25 jaar", zegt Jos Broeke. "De top tien van warme lentes zijn allemaal in die periode geweest. Het laatste koude voorjaar was in 2013."

Vestje en een sjaal

De noordenwind schrikt toeristen in ieder geval niet af. "Het is goed te doen, met een vestje en een sjaal", zegt een vrouw op een bankje in Westkapelle. "Aan de ene kant is het best frisjes, maar als de zon schijnt dan is het gelijk lekker. Het is een kwestie van je erop kleden."
"Het is mij nog niet opgevallen dat de wind al langer uit het noorden waait", zegt een man met een Vlaams accent, die vlakbij de tank op de Westkappelse zeedijk staat. "We zijn met de cabrio gekomen. Dat is prima te doen."
Golfsurfer Pascal van der Mast
Golfsurfer Pascal van der Mast is blij met de noordenwind die zorgt voor hoge golven © Omroep Zeeland
Op het strand bij Domburg ligt een aantal golfsurfers in zee te wachten op een mooie golf. Een van de surfers is Pascal van der Mast. Hij komt hier dagelijks als het waait en geeft ook golfsurflessen. "Een goed wetsuit aandoen en dan kun je wel twee uur het water in", zegt Pascal. "Je merkt dat het water een stuk kouder aanvoelt, maar ik ben wel blij met de aanhoudende noordenwind."
De golven in Domburg gedijen goed bij noordenwind. "Als je vanavond terugkomt, is het hoog water. Dan zijn de golven twee keer zo hoog en kunnen ze wel drie meter hoog zijn." Maar ook nu kunnen de golfsurfers wel uit de voeten, blijkt als we naar de zee kijken. Ze pakken regelmatig een golf van ruim een meter hoog mee.

Hogedrukgebieden

Terug naar weerdeskundige Jos Broeke, want hoe komt het dat de noordenwind zo lang blijft aanhouden? "Er liggen een aantal hogedrukgebieden ten westen, boven de Britse eilanden. Die houden van het koude water van de Atlantische Oceaan. Maar waarom die hogedrukgebieden het ene jaar wel daar liggen en het volgende jaar niet... dat weten eigenlijk niet."
Of het een warme zomer wordt is dus nog de vraag. Wat wel duidelijk is, is dat het zeewater nog behoorlijk moet opwarmen. "Op dit moment is dat dertien graden. Zodra de wind dan van zee komt, zal het dus wat kouder zijn. De enige hoop is dat de wind naar het oosten doordraait. Dan komt de wind over het land en zal warmte brengen."

Vanmiddag draait de wind

Volgens Broeke moet de noordenwind draaien naar het noordoosten of het oosten als we willen dat de temperaturen stijgen. Vanmiddag draait de wind naar het noordoosten en zal de temperatuur naar 20 graden stijgen. Ook dit weekend waait de wind uit het noordoosten. Dat zorgt voor temperaturen tot 23 graden.
Alleen dinsdag is het weer over met de pret. Dan komt de wind weer uit het noorden en zal de temperatuur ook weer licht afnemen.