Dubbel pech voor reizigers: geen treinen en een dichte Haringvlietbrug

Werkzaamheden aan het spoor en een Haringvlietbrug die gelijktijdig moet worden gerenoveerd. Het wordt reizigers die Zeeland in of uit willen niet makkelijk gemaakt in juni. ProRail vindt het vervelend, maar zegt niet anders te kunnen.
Een treinkaartje wordt volgend jaar duurder
Geen treinen op het Zeeuwse spoor en een brug die dicht is © ANP
Bij het inplannen van de werkzaamheden aan het spoor is volgens ProRail geen rekening gehouden met de renovatie van de Haringvlietbrug. "De ervaring leert nu dat bij afstemming van grote renovatieprojecten een groter gebied betrokken had moeten worden dan tot nu tot wordt gehanteerd", aldus Joke van der Cruysen van ProRail, die benadrukt dat er altijd wordt samengewerkt met Rijkswaterstaat.
"Deze werkzaamheden zijn in onze zoekgebieden niet naar voren gekomen. Daarnaast stonden de werkzaamheden van ProRail eigenlijk in januari gepland, maar die zijn verzet naar juni. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

Onmogelijk uit te stellen

De werkzaamheden aan het Zeeuwse spoor kunnen volgens de spoorwegnetbeheerder niet worden uitgesteld. Delen van het spoor zijn aan het einde van de levensduur en moeten daarom dringend worden vervangen.
ProRail gaat 22 wissels weghalen van het Zeeuwse spoor en drie wissels worden teruggezet. De drainage wordt verbeterd en de spoorstaven vernieuwd.

Werkzaamheden brug

Bij de Haringvlietbrug wordt het beweegbare deel van de brug opgeknapt. De klep en het bewegingswerk wordt vervangen. Ook de komt er een nieuw systeem voor bediening, besturing en bewaking.
Luister hier naar het gesprek met Joke van der Cruysen van ProRail:
Prorail benadrukt dat het een samenloop van omstandigheden is

Wanneer kunnen we wat verwachten?

Van vrijdag 9 juni tot en met 17 juni zijn er werkzaamheden aan het spoor in Zeeland. Die werkzaamheden voert ProRail uit. Dat betekent:
- Van 9 tot en met 11 juni is er geen treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal
- Van 9 tot en met 17 juni is er geen treinverkeer tussen Goes en Roosendaal
- Vanaf 12 juni weer treinverkeer tussen Vlissingen Middelburg
- Vanaf 14 juni weer treinverkeer tussen Vlissingen en Goes
Als alternatief zet de NS bussen in.
Rijkswaterstaat pakt van vrijdag 9 juni tot en met 4 augustus de Haringvlietbrug aan, die dan is afgesloten. Een dikke week lang verwachten ProRail en Rijkswaterstaat extra drukte op de weg.
Het verkeer wordt omgeleid via de Moerdijkbrug en de Haringvlietdam. De Kiltunnel is tolvrij. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.
Andere werkzaamheden zijn afhankelijk van de afronding van de werkzaamheden aan de Zeeuwse spoorlijn. Zo is TenneT bezig met het installeren van een nieuwe hoogspanningsroute. Die is nodig om wissels, overwegen en bruggen goed aan te sturen en is ook nodig voor de aansluiting voor grote bedrijvenparken en woningen.

Drukke Roze Zaterdag verwacht

Ook op Roze Zaterdag in Goes, op zaterdag 17 juni, rijden er geen treinen van de oostkant naar Goes (van Vlissingen naar Goes wel). En dat terwijl de organisatie 15.000 bezoekers verwacht. De NS zet deze dag extra bussen in.