Zesenveertig jongeren op de vlucht voor de politie in Dauwendaele

Alsof zijn leven er vanaf hangt rent de 12-jarige Eslam over het fietspad in de wijk Dauwendaele in Middelburg. Hij is op de vlucht voor de politie. Aan het einde van het pad ziet hij een politiemotor staan. Razendsnel draait hij zich om en staat oog in oog met twee politieagenten. Hij weet dat het voorbij is.
Zesenveertig jongeren namen politiespel wel erg serieus
De fietsen snellen zich naar Eslam, hij waagt nog een poging om te rennen, maar zodra hij een tikje op zijn schouder voelt is er de overgave. "Helaas ben ik opgepakt", zegt hij, terwijl hij verslagen richting het jongerencentrum 2nd Base in Dauwendaele loopt. Daar staat politieagent Robert op hem te wachten. "Goed gedaan jongen", zegt hij. Ondanks het compliment is Eslam teleurgesteld. "Al mijn vrienden waren weggerend en ze pakten mij, nu is het niet meer leuk."
Het mag dan wel niet meer leuk zijn, erger dan dit wordt het in ieder geval niet. Voor Eslam geen ritje naar Torentijd, hij doet namelijk mee aan een spel van de politie, waarbij jongeren uit handen moeten blijven van agenten. "We willen op deze manier de beeldvorming van politie onder jongeren verbeteren", zegt Jos Wight, jongerenwerker bij Welzijn Middelburg. " Het afgelopen jaar zijn er 21 jongeren in Dauwendaele opgepakt. Hierdoor hebben ze een negatieve indruk van de agenten en dat willen we veranderen."

Verstuikte enkel

Op dat moment komt er een politiebusje aangereden. Er springen een stuk of tien jongeren uit. Zij zijn ook allemaal af. Een meisje komt zelfs hinkend het busje uit, waarschijnlijk heeft ze haar enkel verstuikt tijdens het rennen. Hoewel de kinderen een voorsprong hadden van tien minuten, is Jesse in het eerste kwartier al gepakt. "Ze waren met vijf agenten dus ik kon niets meer. Ik dacht: ik verschuil me achter een bosje, maar ik werd helemaal klem gezet."
Jongerenjacht Dauwendaele XL
De kinderen die meedoen aan de Jongerenjacht XL verscholen zich in de struiken, maar waren toch gevonden door de politie © Omroep Zeeland
In het jongerencentrum kregen de kinderen een glaasje limonade en kunnen ze gamen totdat de rest terugkomt. "De vraag speelde onder de jeugd al heel lang om een soort tikkertje te doen met de politie, maar de agenten hadden nooit tijd", vertelt jongerenwerker Wight. "Na lang zeuren is het toch gelukt en er is ontzettend veel animo voor. We hebben 46 deelnemers en moesten zelfs kinderen afwijzen omdat we aan de limiet zaten."

Positieve beeldvorming

De deelnemers waren tussen de 12 en 16 jaar en kregen anderhalf uur de tijd om uit handen van de politie te blijven. In totaal lukte het niemand en was de politie iedereen te slim af.