Na 50 jaar gaat brandweerman Leo met pensioen: 'De scholenbrand in Goes is me het meest bijgebleven'

Na bijna vijftig jaar gaat brandweerman Leo de Jonge van team Goes met pensioen. Van een olifant uit de sloot halen of 'gewoon' een brand blussen, hij heeft in zijn carrière genoeg meegemaakt. "Vooral de grote evenementen staan me bij." Vandaag nam de brandweerman afscheid.
Brandweerman na 50 jaar pensioen
Van een olifant uit de sloot halen of 'gewoon' een brand blussen, Leo de Jonge heeft genoeg meegemaakt © Omroep Zeeland
"Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt", vertelt Leo. "Dat is begonnen bij de jeugdbrandweer. Dat is echt wel meer dan vijftig jaar geleden. Brandweer is echt een hobby, zeker in je kinderjaren. Iedereen wil wel brandweerman worden als ze klein zijn. Ik ben het gaan doen en blijven doen, tot vandaag toe", zegt hij trots.
De laatste jaren is Leo vooral bezig met brandpreventie. "Dat is inderdaad de missie. Het is niet alleen blussen, maar ook proberen dat het je niet overkomt. Want een brand heeft altijd grote impact."

Grote brand in Goes

Dat een brand veel impact heeft, zag hij bijvoorbeeld bij de grote scholenbrand in Goes in 2003. Dat is de brand die hem het meest is bijgebleven. "Dat was de ochtend van Nieuwjaar. Daar zijn toen een paar scholen en een tuincentrum afgebrand." De brand vond hij vooral erg voor de leerlingen. "Je ziet dan die kinderen aan dat hek staan. Die zien dat hun materialen, hun bankje, hun stoel gewoon verbrand is. Er is niks meer. Dat maakt indruk. De grootte en de impact op die wijk. De kinderen konden gewoon niet naar school, want er was niks meer. En er was ook geen wijkcentrum meer."
Een andere oproep bij de brandweer is hem ook nog goed bijgebleven. "We zaten al in de auto en toen hoorden we: een olifant in de sloot. Dan zie je de verbazing op iedereens gezichten." Het was een olifant van circus Renz en het dier was in de sloot terechtgekomen bij de Zeelandhallen. "Je denkt nog dat het een grapje is met allemaal clowns eromheen, maar het was echt waar. Dit vergeet je niet meer", zegt de brandweerman lachend.

Receptie

Vandaag was de dag dat Leo gedag zegt en vooral moet accepteren dat hij vandaag niet de regie heeft over zijn dag. "Het is heel apart om dit vandaag mee te mogen maken, dat ik een keer niet de touwtjes in handen heb", lacht hij. Hij werd opgehaald met de brandweerwagen en mocht in zijn 'eigen' wagen ook speechen.
Dat zijn afscheid erop zit, vindt hij niet erg. "Ik ben opgelucht." En helemaal loslaten kan hij de brandweer ook niet. Op de achtergrond blijft hij zijn collega's ondersteunen. "Loslaten als je een missie hebt, dat gaat dat niet."