Rijkswaterstaat wil stremmingen binnenvaart oplossen: dringend op zoek naar 14 brug- en sluiswachters

Rijkswaterstaat heeft veel te weinig personeel voor het bedienen van de bruggen en sluizen in Zeeland. Ook zijn er te weinig verkeersleiders op de vaartuigen. In totaal staan 14 vacatures open. Om te voorkomen dat binnenvaartschepen steeds vaker uren moeten wachten, hoopt Rijkswaterstaat met een open dag op 8 juni in zowel Terneuzen als Hansweert de broodnodige mensen te werven.
Peter Dellebeke van Rijkswaterstaat
Peter Dellebeke van Rijkswaterstaat © Omroep Zeeland
Volgens Peter Dellebeke van Rijkswaterstaat is het uitzicht uniek dat een brug- of sluiswachter op het sluisplateau in Hansweert heeft. "Ik denk niet dat er veel mensen zo'n schitterend uitzicht hebben als hierzo. Je ziet de scheepvaart, toeristen, natuur en getijde. Dat is elke dag anders."

Baan met verantwoordelijkheden

Maar natuurlijk kent de baan veel verantwoordelijkheden. "Je zorgt voor een goede doorstroom van de scheepvaart. Dat moet vlot en veilig gebeuren", aldus Dellebeke. "Sollicitanten hoeven geen nautische achtergrond te hebben, dus hoeven geen grote kennis van scheepvaart of watersport te hebben. Ze worden goed opgeleid door ons."
De 14 vacatures in de regio Zeeland zijn vooral brug- en sluiswachters, zegt Dellebeke. "Maar we zoeken ook mobiele verkeersleiders die hun werk vanaf onze patrouillevaartuigen uitvoeren. Zij geven voorlichting, inspecteren de vaarwegen, zorgen voor begeleiding en schieten te hulp bij incidenten."

Uren wachten bij de sluizen

Rijkswaterstaat heeft wel enige haast met het vinden van personeel. Want momenteel lijdt de binnenvaart onder het personeelstekort bij Rijkswaterstaat. De sluizen in Zeeland zijn de laatste tijd vaak onaangekondigd gestremd. Daardoor liggen binnenvaartschepen regelmatig uren te wachten. "Dit kan zo niet", liet Marjolein de Voogd van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) onlangs bij Omroep Zeeland weten.
De stremmingen kosten de branche geld. Niet alleen lopen de kosten op voor de schippers, maar ook voor de bedrijven die aan wal staan te wachten op de vracht.

8 juni open dag

Op de open dag op 8 juni kunnen belangstellenden tussen 17.00 uur en 19.00 uur een kijkje nemen achter de schermen. Dellebeke: "Dat kan hier op het sluisplateau in Hansweert en in Terneuzen in het Portaal van Vlaanderen. Dat geeft een mooi inkijkje in onze keuken. Je moet je wel van te voren aanmelden."