Rolstoelgebruiker André voelt zich buitengesloten: 'Ik kan niet mee-eten aan een picknicktafel'

Als de familie van de Vlissingse André Jacobse aan hem vraagt of hij mee wil gaan picknicken is het antwoord doorgaans nee. Dat is niet vanuit onwil, maar simpelweg omdat Jacobse in zijn rolstoel niet aan een picknicktafel kan zitten. Daar moet volgens de SGP verandering in komen. De partij pleit voor rolstoelvriendelijke picknicktafels in het nieuw te realiseren park bij de Kop van het Dok.
rolstoelvriendelijke picknickbanken SGP Vlissingen
Lilian Janse van de SGP en André Jacobse bij de picknicktafel onderaan de Nolle-opgang © Omroep Zeeland
Om te demonstreren hoe lastig het is voor Jacobse om bij een picknicktafel te komen, is hij in de rolstoel naar de parkeerplaats bij de nolleopgang in Vlissingen gekomen. Zijn e-handbike wordt losgekoppeld. "Anders moet ik de rolstoel dwars aan de kop van de tafel zetten. Dan zit ik met mijn lichaam negentig graden gedraaid om het gesprek te volgen en dat is ergonomisch niet verantwoord", zegt hij.

Helling en putjes

Eenmaal losgekoppeld rolt hij richting de tafel. Het grasveldje waar de picknicktafel op staat loopt een beetje schuin naar boven. Voor een voetganger valt het nauwelijks op, maar Jacobse heeft er moeite mee. "Ik vind het altijd eng omdat ik bang ben dat ik achterover kukel", zegt hij. Zuchtend rijdt hij het hellinkje op waar ook nog eens allemaal putjes in zitten. Zodra die vast komt te zitten schiet Lilian Janse van de SGP hem te hulp. Ze duwt hem naar boven, maar aanschuiven aan de tafel lukt niet. Jacobse zit namelijk met zijn knieën tegen de houten planken aan.
Rolstoelgebruiker André Jacobse vertelt hoe lastig het voor hem is om aan een picknicktafel te zitten

Derde wiel aan de wagen

"Ik ben altijd het derde wiel aan de wagen als mensen hier zitten en dat zint me niet. Ik wil gewoon meedoen met de rest", zegt Jacobse. Bij het eten zou hij ook met het bord op schoot moeten zitten. "Door de afstand kan ik er niet goed bij want de hele tijd voorover leunen is niet te doen." Hij is daarom ook teleurgesteld dat er in het nieuwe Stumpiuspark geen rolstoelvriendelijke picknicktafels zijn gebouwd: "Ik zou het prettig vinden dat je ziet dat de gemeente wil investeren in haar burgers want dat mis ik nu een beetje."
Stumphiuspark Vlissingen
In het nieuwe Stumphiuspark in Vlissingen staan geen picknicktafels of bankjes © Omroep Zeeland
Janse is het met hem eens: "Vlissingen wil graag een inclusieve gemeente zijn, maar we doen niets." In augustus 2021 heeft zij al vragen gesteld aan het college betreft dit onderwerp. "Ze vonden het een sympathiek idee, maar wilde de bestaande picknicktafels niet vervangen. Ze gaven wel aan dat de rolstoelvriendelijke picknicktafels in nieuw te realiseren parken zeker een optie is. Helaas is dat niet te zien in het Stumpiuspark", zegt Janse.

Meenemen in ontwerp

De laatste hoop voor Janse is het park bij de Kop van het Dok waar tot nu toe alleen nog een ontwerp van is. "Dat park is ook vlakbij zorginstelling Scheldehof. Veel bewoners daarvan zitten in een rolstoel. Het zou een uitgelezen plek zijn om daar een rolstoelvriendelijke picknicktafel neer te zetten want ik denk dat er volop gebruik van gemaakt zal worden. Vandaar mijn oproep, herzie het ontwerp, maak er iets nieuws van en denk aan de mensen in en rolstoel", aldus Janse.