Broeder Dieleman ontsteekt 'ochtendvier' op nieuwe plaat met Baby Dee en Peter Slager

De nieuwe single van broeder Dieleman heet Ochtendvier. De troubadour uit Middelburg met Zeeuws-Vlaamse roots werkt daarop samen met Baby Dee, een Amerikaanse artiest die al jaren in Zeeland woont. Sterker nog, het lied ís van Baby Dee (Morning Fire) en is vertaald door Peter Slager van BLØF. Het komende album van broeder Dieleman, Oh mijn ziel, verschijnt in augustus. Daarop staan meer samenwerkingen met Baby Dee.
Broeder Dieleman - Ochtendvier
Broeder Dieleman - Ochtendvier © Mick de Witte
Op Ochtendvier werken muzikanten uit verschillende delen van Zeeland samen. De Amerikaanse singer-songwriter Baby Dee woont al jaren in Geersdijk, en Middelburgers Peter Slager en Tonnie Dieleman komen oorspronkelijk uit Dreischor en Axel. Tonnie: "Dus Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen en Middelburg komen allemaal samen in dit lied."
Ondanks de totaal verschillende achtergronden van Baby Dee en Tonnie Dieleman matchen de twee goed: "Ik was altijd heel erg fan van haar. Ze is zo'n goeie muzikante, met diepgang en gevoel. Toen ik hoorde dat ze in Zeeland woonde, heb ik een mailtje gestuurd naar Christine, haar vrouw. Ik kreeg een mailtje terug en het klikte heel goed. Toen kwam Peter erbij, hij speelt gitaar en bas op de plaat. We hebben gewoon een heel mooie plaat opgenomen."
Oh mijn ziel is het zesde album van broeder Dieleman. Hij schrijft zelf ook teksten en vertellingen, nu zingt hij de woorden van een ander. Tonnie: "Peter had het al een keertje gezongen. Ik vond het zo mooi. Alle liedjes zijn met Baby Dee geschreven, dus dit paste naadloos in het geheel."

Liefde en verbinding

Morning Fire werd Ochtendvier ('vuur' in het Schouws). Tonnie: "Ik vind het een heel hoopvol lied, over liefde en verbinding tussen mensen. Ze zingt: 'ik ben een huis', maar de ander verwarmt dat huis helemaal als die het ochtendvier ontsteekt. We hebben de ander nodig om liefde en warmte te ontvangen. Dat vind ik heel mooi." Het album Oh mijn ziel verschijnt op 18 augustus.
broeder Dieleman vertelt over zijn nieuwe single 'Ochtendvier'