'Ware ravage' door vandalen in Kapelle: 'Schade veelvoud van tienduizend euro'

Kapotte ruiten, compleet vernielde gymtoestellen, poging tot brandstichting en waterschade. Dat is de voorlopige balans die is opgemaakt van de schade die de afgelopen tijd is aangericht in gymzaal Molenvaete in de gemeente Kapelle. De schade wordt geraamd op een veelvoud van tienduizend euro. Ook rond het sportcomplex De Bloesem zijn vernielingen aangericht. "Dit is gewoon crimineel gedrag."
Gymzaal Molenvaete in Kapelle wordt sinds de opening van het nieuwe complex De Bloesem niet veel meer gebruikt, op een enkele vereniging na. Maar het gebouw was niet leeg. Er stonden onder andere gymspullen opgeslagen die de gemeente wilde gaan gebruiken in andere gymzalen. "Maar die spullen hebben ze moedwillig vernield", zegt wethouder Jon Herselman.
In de gymzaal is minimaal twee keer ingebroken door een groep kinderen van vermoedelijk tussen de 12 en 16 jaar oud, vertelt Herselman. De gemeente is eigenaar van de Molenvaete en De Bloesem.

Brandstichting en water laten lopen

"In de Molenvaete hebben ze een nooduitgang opengebroken, ramen ingegooid en daar hebben ze een ware ravage achtergelaten." Maar het bleef volgens de wethouder niet bij vernielingen. "Ze hebben ook een poging gedaan om brand te stichten." Dat is mislukt en Herselman heeft wel een vermoeden waarom. "Waarschijnlijk doordat ze zelf ook de kranen hebben open gezet waardoor de hele boel blank kwam te staan."

Vernielingen kosten zeker tienduizend euro

Bij De Bloesem moest vooral het gebied rond het complex het ontgelden. Hier zijn de vandalen vooral aan de slag gegaan met graffiti. Borden en muren zijn met teksten beklad en een hakenkruis. De graffiti op de muren is makkelijk schoon te maken. Op de borden is dat een ander verhaal. De enige oplossing daarvoor is nieuwe exemplaren bestellen. "Maar dat kost ook geld en dat is geld op het sterfhuis", reageert Herselman, oftewel kosten die nergens voor dienen.
In totaal schat de wethouder de schade op een 'veelvoud van tienduizend euro'. Vooral het vervangen van gymtoestellen loopt volgens hem in de papieren.