Zeeuwen geven kijkje in hun ecotuin: 'Laat het onkruid lekker groeien'

De tuin van Jolanda Boekhout uit Kamperland is zoals ze het zelf noemt een 'geordende chaos.' De natuur mag haar gang gaan en daardoor groeien er volop bomen, planten en onkruid. Dit weekend konden bezoekers haar tuin ontdekken tijdens de Ecotuindagen en aan iedereen geeft ze hetzelfde advies: "Geniet van je tuin en laat het onkruid lekker staan."
Jolanda Boekhout doet bijna niets aan haar tuin: 'Ik laat het onkruid staan want dat is mooi'
Een ecotuin is volgens Boekhout een tuin waarin geen pesticiden of kunstmest wordt gebruikt. "Met pesticiden roei je bepaalde insecten uit en daar staan wij niet voor. Je leeft met elkaar dus daar horen de beestjes in de tuin ook bij." Dagelijks is ze in haar tuin te vinden. Maar tuinieren, daar doet Boekhout niet aan. "Voor deze dagen hebben we wat brandnetels weggehaald zodat bezoekers makkelijker door de tuin kunnen lopen. Verder zijn mijn man en ik luie tuiniers", lacht ze.
ecotuindagen 1
Jolanda Boekhout in haar ecotuin 'Het Buitengenieten' in Kamperland © Omroep Zeeland
Vandaag loopt het niet storm in de tuin van Boekhout, maar de mensen die komen zijn wel geïnspireerd door haar aanpak. "Het is wild, maar ook mooi", zegt Saskia Freericks. Ze krijgt een rondleiding en kijkt haar ogen uit. "In het voorjaar was er veel regen en zon, als je een paar dagen niets aan je tuin deed dan ontplofte de boel met onkruid. Eigenlijk moet je daar niet zo mee zitten, dat gevoel krijg ik als ik hier rondloop. Ik denk dat ik voortaan wat gemakkelijker met mijn eigen tuin om ga", zegt Freericks.
ecotuindagen 2
De tuin van Jolanda Boekhout in Kamperland is een groene massa © Omroep Zeeland
Boekhout woont inmiddels zo'n zeven jaar in Kamperland. De bomen die in haar tuin staan waren al in 1979 geplant door de vorige bewoner. "Daar zijn we heel blij mee want in de warme zomers heb je er veel schaduw van en kun je heerlijk in de tuin zitten", vertelt Boekhout. De groenbak is nergens te bekennen. "Bladeren, snoeiafval, afgevallen takken, we houden alles in de tuin. Op die manier blijft het circulair."